Rôzne

Odborník: Svet by potreboval na súčasný život dve planéty!

Svet by momentálne podľa ochranára a geológa Pavla Širokého potreboval takmer dve planéty, aby dokázal udržať súčasnú materiálovú a energetickú spotrebu.

Ľudstvo žije od pondelka (8.8.) na tzv. ekologický dlh. Kritický bod v roku nastáva čoraz skôr, a to najmä pre emisie skleníkových plynov. „Ľudstvo spotrebúva tak veľa zdrojov, že príroda nie je schopná ich dostatočne rýchlo obnovovať. Jedným z najväčších problémov je naša vysoká spotreba energií, predovšetkým fosílnych zdrojov. Tie sú hlavnou príčinou klimatickej zmeny – najväčšej aktuálnej hrozby pre ľudstvo,“ skonštatoval Pavol Široký zo združenia Za Matku Zem.

Za nevyhnutné preto považuje zníženie energetickej spotreby.*** „Ako príklad môže slúžiť aj samotné Slovensko. Energetická náročnosť nášho priemyslu je takmer dvojnásobne vyššia, ako je priemer Európskej únie. To znamená, že náš priemysel potrebuje dvakrát viac energie na to, aby sme vyrobili nejaký tovar. Ak by sme sa dostali na priemer únie, tak by sme mohli ušetriť približne toľko energie, koľko vyrobia JE Jaslovské Bohunice a uhoľná elektráreň Nováky,“*** hovorí Široký.

PREČÍTAJTE SI: Leto sa s nami opäť hrá, tentoraz prináša studený dážď i prízemné mrazy!

Každý môže prispieť k zlepšeniu

„K zníženiu ekologickej stopy ľudstva môžu prispieť aj jednotlivci, a to napríklad výmenou auta za bicykel, chôdzu či MHD,“ poukazuje hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová. Ekologickú stopu zvyšuje aj cestovanie lietadlom. Doprava, hlavne osobná automobilová, je podľa Širokého veľkým problémom. Jej podiel na emisiách CO2 na Slovensku vzrástol za 20 rokov zo sedem percent na 15. Doprava je jediná oblasť, kde u nás rastie spotreba energie aj emisie skleníkových plynov, priblížil.

Energetickú spotrebu možno znížiť napríklad aj výmenou neúsporných žiaroviek za LED svetlá, nakupovaním energeticky úsporných spotrebičov, rovnako vypínaním stand-by módov televízorov a počítačov. Široký tiež radí zatepliť obydlia, správne vetrať v zime aj v lete, nepoužívať klimatizácie, pokiaľ to nie je nevyhnutné, a nekupovať zbytočné elektrospotrebiče.

PREČÍTAJTE SI: PREDSTAVUJEME: Strieborný medailista z Ria Beňuš robí roky Slovensku radosť

Rady

„Môžeme sa tiež snažiť kupovať lokálne výrobky a potraviny. Uvedomujeme si, že práve toto je veľmi ťažké, keďže sa na Slovensko dovážajú už aj obyčajné jablká. Napriek tomu sa môžeme viac zaujímať o to, odkiaľ pochádzajú veci, ktoré nakupujeme a zamýšľať sa tiež nad tým, či ich aj skutočne potrebujeme,“ priblížila ďalej Ábelová. V rámci znižovania ekologickej stopy tiež odporúča ľuďom pozrieť sa na to, čím kúria, či triedia odpad, aj koľko ho produkujú.

„Samozrejme, že sa v modernom svete nedá žiť úplne ideálne. Napriek tomu by malo byť v záujme každého z nás snažiť sa záťaž, ktorú, obrazne povedané, spôsobujeme našej planéte, znižovať. Planétu máme zatiaľ iba jednu a keď ju zlikvidujeme, nebudeme mať kde žiť,“ zhrnula Ábelová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM