Peter Štrbo Rôzne

Oceňovali najúspešnejších športovcov okresu Šaľa

V priestoroch bábkovej sály Mestského domu kultúry v Šali sa uskutočnil už 14. ročník „Vyhlásenia najúspešnejších športovcov, kolektívov, trénerov a zaslúžilých funkcionárov okresu Šaľa za rok 2010“.

Toto podujatie v minulosti organizovala OATJK Šaľa v spolupráci s mestom Šaľa (13. ročníkov), ale 14. ročník usporiadala v zaplnenej sále samostatne. Vedenie OATJK (Okresná asociácia telovýchovných jednôt a klubov) ocenilo za aktivity na poli športovom 54 vyznamenaných z 20 klubov, ktoré sú športovo aktívne v meste a šalianskom regióne. „Teší nás, že na výborných výsledkoch nášho okresu sa spolu podieľa aj vidiek a niektoré aktivity športovcov v Močenku, Nedede, Vlčanoch, Hornej Kráľovej, Diakovciach, Trnovci n/V im môžu viacerí závidieť", povedal vo svojom príhovore v úvode kultúrno spoločenského a hlavne športového podujatia predseda OATJK Ľudovít Marinčák. "Hovoria o tom ich úspechy nielen v rámci regionálnych, slovenských, ale aj medzinárodných športových podujatiach. Z tohto miesta musím poďakovať podnikateľskej obci a hlavne starostom jednotlivých obcí, ktorí sú klubom pravou rukou pri realizácii a zabezpečovaní ich športového života najmä v oblasti ekonomickej.“

O tom, že šaliansky okres patrí napriek svojej rozlohe a počtu obyvateľstva medzi menšie (poznámka: najmenší v počte obyvateľstva sú Zlaté Moravce), športovými aktivitami a výsledkami sa radí medzi krajskú špičku. Hovoria o tom úspechy v minulom roku nielen v kolektívnych športoch (poznámka: hádzaná ženy a futbal ženy vyhrali Slovenský pohár, družstvo hádzanárov úspešne bojuje o postup do Extraligy, mládežníci v plutvovom plávaní a streleckom športe patria k slovenskej špičke, voltížni jazdci sú suverénmi v republike)…), ale aj v individuálnych športových odvetviach (karate, kulturistika, plutvové plávanie,…), reprezentanti týchto športových odvetví nosia dokonca medailové umiestnenia z európskych a svetových podujatí.

OATJK okresu Šaľa oceňovala najúspešnejších jednotlivcov a kolektívy v kategóriách: celoštátne a regionálne súťaže, v kategórii Technické a netradičné športy, ocenenie obdržali aj najlepší tréneri, zaslúžilí funkcionári a vedenie OATJK udelilo aj tri osobitné ocenenia. Súčasťou ocenenia najúspešnejších boli tiež ukážky z aktivít a činnosti mladých členov oddielu karate z TJ Slovan Duslo Šaľa a mladých tanečníkov z tanečného klubu Jumping Šaľa, ale aj ocenenie pre dlhoročného predsedu OATJK okresu Šaľa Ľudovíta Marinčáka, ktoré prevzal z rúk generálneho tajomníka Asociácie telovýchovných jednôt a klubov Slovenska Ľubomíra Dobríka, ktorý bol čestným hosťom 14. ročníka „Vyhlasovania“. Čestné uznanie a plaketu za dlhoročné aktivity Okresnej asociácie TJK v Šali prevzal z jeho rúk aj podpredseda Ľudovít Kováč.

Pri pohľade na minuloročné výsledky ocenených, tak ako sa v bohatej diskusii na malom bankete po Vyhlásení dlho diskutovalo v reštauračnom zariadení Domino je jasné, že reprezentanti šalianskeho regiónu môžu s nádejami očakávať, ako obstoja na krajskom vyhlásení, ktoré usporiada v závere apríla Nitriansky samosprávny kraj. Je isté, že s ne jednou tvárou, s ktorou sme sa stretli na šalianskom podujatí sa stretneme aj medzi najlepšími v Nitre.

Jozef Sklenár

CELOŠTÁTNE SÚŤAŽE

KOLEKTÍVY :

1. Oddiel karate TJ Slovan Duslo ŠAĽA Na majstrovstvách sveta v Taliansku získali členovia 3 prvenstvá a jedno druhé miesto v súťaži jednotlivcov, 2 víťazstvá, päť druhých miest a dve tretie miesta v súťažiach družstiev.

2. Družstvo mužov HK Slovan Duslo ŠAĽA

Po získaní skúseností so súťažou v ročníku 2009/2010 sa v ročníku 2010/2011 zamerali na postup do Extraligy. Po jesennej časti sú na 2. mieste tabuľky.

3. Družstvo žien FK Slovan Duslo ŠAĽA V ročníku 2009/2010 skončilo družstvo v prvej lige na druhom mieste a vyhralo Slovenský pohár. V ročníku 2010/2011 je po jeseni na prvom mieste v lige.

3. Družstvo seniorov voltíž TJ Slávia SOUP ŠAĽA Majstri Slovenska, víťazi Voltížneho pohára, na Majstrovstvách sveta skončili na siedmom mieste.

JEDNOTLIVCI:

  1. Ľudovít KOCSIS – karate TJ Slovan Duslo ŠAĽA

    Dvojnásobný majster sveta v organizácii WTKA z Talianska . Majster Slovenska v kategórii KATA.

  2. Simona PILEKOVÁ – hádzaná HK Slovan Duslo ŠAĽA

    Reprezentantka Slovenska, ktorá bola v minulom roku vyhlásená za najlepšie pravé krídlo na Slovensku.

  3. Paulína MÓRIOVÁ – karate TJ Slovan Duslo ŠAĽA

    Majsterka sveta v kategórii kadetky, členka víťazného družstva a druhá v súťažiach KATA – duo.

  4. Katarína HANAKOVIČOVÁ – hádzaná HK Junior MOČENOK

    Najlepšia hráčka a strelkyňa prvoligového družstva žien. Je vzorom pri výchove mladých hráčok.

  5. Adrián TÓTH – voltíž TJ Slávia SOUP ŠAĽA

    Majster Slovenska, víťaz Voltížného pohára v roku 2010; Na Majstrovstvách sveta skončil na 12. mieste.

  6. Juraj VEREŠ – hádzaná HK Slovan Duslo ŠAĽA

    Opora prvoligového družstva mužov, ktoré si úspešne vedie v prvej lige a je aj jeho najlepším strelcom

REGIONÁLNE SÚŤAŽE

KOLEKTÍVY:

  1. Stolnotenisový klub STO TRNOVEC n/V

    Najúspešnejší oddiel v stolnotenisových súťažiach zo šalianskeho okresu . Jeho družstvá štartujú v prvej a druhej lige, ďalšie dve družstvá v Majstrovstve okresu Šaľa.

    .

  2. mladšie žiačky – hádzaná HK Slovan Duslo ŠAĽA

    V súťažnom ročníku 2009/2010 vybojovali v Michalovciach titul majstra Slovenska v kategórii Školských športových stredísk.

  3. Stolnotenisový oddiel STO VLČANY

    V ročníku 2009/2010 postúpili Vlčany do tretej stolnotenisovej ligy. V klube sa vytvára ďalšia stolnotenisová základňa okresu Šaľa.

  4. dorastenecké mužstvo – futbal FK Poľnohospodár MOČENOK

    V ročníku 2009/2010 si dorastenecké mužstvo vybojovalo postup do piatej ligy, kde si po prvej polovičke súťaže úspešne počínajú.

  5. Stolnotenisový oddiel TJ Tatran ŠAĽA

    Po jesennej časti 4. stolnotenisovej ligy je bez prehra na čele tabuľky a patrí k najväčším ašpirantom na postup do tretej ligy. Ďalšie tri družstvá pôsobia v MO Šaľa.

JEDNOTLIVCI:

1. Tibor BARTOŠ – ľahká atletika TJ Slovan Duslo ŠAĽA
V kategórii starších žiakov sa stal 2 – násobným majstrom v behu na 60 a 150 metrov. Na majstrovstvách Slovenska získal v behu na 60 metrov striebro a v behu na 150 metrov bronz. Člen víťaznej štafety na majstrovstvách SR v behu na 4×300 metrov.

2.. Lucia KLENKOVÁ – hádzaná HK Junior MOČENOK
Opora družstva starších dorasteniek v prvej hádzanárskej lige. Jedna z najproduktív­nejších a perspektívnych hráčok hádzanárskeho oddielu Junior.

3. Viliam SÝKORA – stolný tenis TJ Tatran ŠAĽA
Opora družstva starších žiačok, najlepšia strelkyňa družstva, presadzuje sa aj v prvoligovom družstve starších dorasteniek.

4. Ľubomír KOLLÁR – futbal KFC TIBI HORNÁ KRÁĽOVÁ
Dlhoročná opora a jeden z najproduktív­nejších hráčov futbalového mužstva seniorov v IV. lige. Vzor poctivosti a vernosti ku klubovým farbám.

5. Kristína KÚRŇAVOVÁ – hádzaná HK Slovan Duslo ŠAĽA
Patrí medzi najlepšie hráčky a strelkyne hádzanárskeho družstva mladších žiačok, ktoré si v roku 2010 vybojovalo titul majstra Slovenska.

5. Bibiana LANCZOVÁ – hádzaná HK Slovan Duslo ŠAĽA
Hráčka a opora družstva starších žiačok. Na základe dosahovaných výkonov má veľký predpoklad presadiť sa aj v dorasteneckých družstvách oddielu.

** TECHNICKÉ A NETRADIČNÉ ŠPORTY **

KOLEKTÍVY:

  1. TS Jumping – HVK TK Jumping ŠAĽA

    Tanečná skupina je pravidelným zberateľom medailí z majstrovstiev Slovenska. Na ME skončila v kategórii Disco – Dance formácií na 6. mieste a na Majstrovstvách sveta siedma.

  2. Športovo strelecký klub ŠSK ŠAĽA

    Členovia ŠSK Šaľa sú najlepším kolektívom v Krajskej streleckej lige. Z majstrovstiev SR priniesli 4 medaily (seniori) a naviac ďalších šesť (mládež), medzi ktorými boli aj tri zlaté.

  3. Klub športového potápania KŠP TRITÓN ŠAĽA

    Na majstrovstvách Slovenska vybojovali 72 medailových umiestnení. V ročníku 2009/2010 Slovenskej plaveckej ligy skončili tretí. Dvaja pretekári štartovali na ME a MS v plávaní.

JEDNOTLIVCI:

  1. Koloman TÓTH – naturálna kulturistika TJ NEDED

    Dlhoročný reprezentant a majster Slovenska v naturálnej kulturistike v kategórii MASTERS II. Strieborný zo svetového šampionátu v Španielsku, víťaz medzinárodných podujatí v SR a ČR.

  2. František Liptai ml. – streľba ŠSK ŠAĽA

    Reprezentant Slovenska, ktorý štartoval na MS v Mníchove ako člen družstva a obsadil

    13. miesto. Majster kraja a víťaz Extraligy v disciplíne ľubovolná malokalibrovka v ľahu.

  3. Michal FÜLÖP KŠP TRITÓN ŠAĽA

    Reprezentant Slovenska a päť násobný majster Slovenska. Najlepší jednotlivec v roku 2010 v Slovenskej plaveckej lige. Štartoval na Svetových pohároch a juniorských MS v Španielsku.

  4. Klaudia KOLAROVSKÁ – streľba ŠSK ŠAĽA

    Śtvor násobná majsterka kraja v žiackej kategórii. Na majstrovstvách Slovenska si vybojovala zlato a striebro. Veľký talent s prísľubom do budúcnosti.

  5. Alexander NAGY – modelárstvo Klub modelárov ŠAĽA

    V minulom roku štartoval na ôsmych medzinárodných pretekoch v kategórii historických modelov. V každom z pretekov bol úspešný, keď skončil na prvom až treťom mieste.

  6. Ivana HANÁKOVÁ – plutvové plávanie KŠP Tritón ŠAĽA

    Najlepšia juniorská reprezentantka SR, ktorá získala na MSR päť titulov. Priniesla medailové umiestnenia z dvoch Svetových pohárov a striebro z finále vo Francúzsku. Štartovala na ME.

    5. Peter OSVALD – disco dance TK Jumping ŠAĽA

    V seniorskej kategórii je najúspešnejším tanečníkom TK Jumping. V minulom roku vybojoval pre klub titul majstra Slovenska v súťaži Disco dance.

**

ÚSPEŠNÍ TRÉNERI:**

Radoslav PSOTA – voltíž TJ Slávia SOUP ŠAĽA
Jeden z nastupujúcej generácie mladých trénerov vTJ Slávia, ktorého voltížni jazdci sa už
môžu pochváliť medailovými umiestneniami na majstrovstvách Slovenska

Magdaléna KADÚCOVÁ – tance TK Jumping ŠAĽA
Za posledné tri roky práce s juniorskou tanečnou skupinou Street Dance Showw sa
prebojovali nielen medzi slovenskú špičku, ale štartovali aj na svetovom šampionáte.

David GÁL naturálna kulturistika ŠK Kolifit VLČANY
Mladý a ambiciózny tréner prvého klubu naturálnej kulturistiky v okrese Šaľa pracuje
s mladými nádejami. V minulom roku získal najvyššiu možnú trénerskú kvalifikáciu.

Milan MRLLÁK – futbal FK Slovan Duslo ŠAĽA
So seniorským družstvom zbiera úspechy nielen v lige (2. miesto), ale vyhral s ním aj
Slovenský pohár. Po polovičke prvej futbalovej ligy je Šaľa na čele tabuľky.

Žofia ČEMANOVÁ – hádzaná HK Slovan Duslo ŠAĽA
Dlhé roky sa venuje výchove mladých hádzanárskych nádejí. S kolektívom mlôadších
žiačok Školského športového strediska skončila na majstrovstvách Slovenska na 7. mieste.

Gyula FŐRDŐS – futbal FC NEDED
Hybná páka napĺňania projektu v práci s najmladšími futbalovými nádejami v obci. So
žiackym mužstvom dosiahol minúlý rok úspechy aj na medzinárodnej scé­ne.

Pavol RAŠKA – futbal FK Slovan Duslo ŠAĽA
Družstvo žiačok sa pod jeho vedením zaradilo medzi slovenskú prvoligovú špičku. Po
jeseni je družstvo tretie. Niekoľko jeho zverenkýň oblieklo už dres seniorského družstva.

Andrea BIČOVÁ – voltíž Slávia SOUP ŠAĽA
Ďalšia z mladej generácie trénerov , ktorá sa zaoberá výchovou jazdcov v mládežníckych
kategóriách. S juniorskou skupinou vyhrala majstrovstvá SR a Slovenský pohár.

Martin ŽIŽKA – futbal TJ Termál DIAKOVCE
Po skončení aktívnej hráčskej činnosti sa venuje trénerskej práci. Aj z pozície odbornosti
a pedagóga má podstatný podiel na stabilizácii výkonov a hry seniorského mužstva.

Štefan MÓRI – karate Karate klub MOČENOK
Už viac rokov sa podieľa na výchove najmladšej generácie karatistov v klube, ktorý sa
svojimi aktivitami a výsledkami radí medzi popredné kluby v Západoslovenskej oblasti.

Marián SLABÉCIUS – karate TJ Slovan Duslo ŠAĽA
Tréner mládeže, ktorého zverenci vybojovali na MS v Taliansku jedno zlato a striebro
v súťažiach jednotlivcov a ďalších sedem medailí v súťažiach družstiev.

ZASLÚŽILÍ FUNKCIONÁRI:

Ladislav TAKÁCS – futbal FK DLHÁ n/V
Dlhoročný, obetavý funkcionár pre ktorého je futbal povolená drina. Počas viac ako 35
ročnej aktívnej funkcionárskej práci prešiel v klube viacerými funkciami.

Ján KOMJÁTHY – kynológia Kynologický klub ŠAĽA
Jeden z najväčších propagátorov kynológie v šalianskom regióne, s ktorou je spätý viac ako
30 rokov. Z toho viac ako 20 rokov pôsobil vo vedúcich funkciách kynologického klu­bu.

Tibor RÁBEK – futbal KFC TIBI H. KRÁĽOVÁ
Neodmysliteľne sa radí medzi najaktívnejších funkcionárov horno kráľovského
futbalového hnutia. Spolu organizátor populárneho TIBI CUP-u sa dožil životného jubilea
50 rokov.
Peter BACHRATÝ – futbal FK Slovan Duslo ŠAĽA
Po ukončení aktívnej hráčskej činnosti pokračuje v aktivitách aj na funkcionárskom poli.
V súčasnosti ako člen VV FK Slovan Duslo Šaľa sa dožíva okrúhleho životného jubilea.

Jozef BENČÍK – hádzaná HK Junior MOČENOK
Má veľký podiel a aktivity pri zabezpečovaní ekonomického chodu hádzanárskeho klubu
Junior, ako aj v ďalších oblastiach funkcionárskej činnosti v najväčšej obci okresu.

Eva KUBÍKOVÁ – futbal ženy FK Slovan Duslo ŠAĽA
Zásluhou jej obetavej a organizátorskej práci je zabezpečený bezproblémový chod
družstva prvoligových žiackych reprezentantiek šalianskeho Dusla v súťaži.

Ladislav PELIKÁN – futbal FC NEDED
Po skončení aktívnej hráčskej činnosti zostal verný koženej lopte ako funkcionár. V tejto
oblasti prešiel rôznymi funkciami , najviac ako vedúci mužstva seniorov.

Tomáš SEDLÁR – vodná turistika TJ Slovan Duslo ŠAĽA
Dlhoročný funkcionár, ktorý patrí medzi najaktívnejších najmä pri organizovaní akcií
a podujatí poriadaných členmi a oddielom vodnej turistiky.

Ernest KÁRADY – futbal ŠK TEŠEDÍKOVO
Jedna z posledných žijúcich legiend tešedíkovského futbalu. Po skončení aktívnej činnosti
nezanevrel na futbalovú loptu, ale pomáha cennými radami nastupujúcej generácii. ** OSOBITNÉ OCENENIA:**

František LIPTAI st. ŠSK ŠAĽA
Dlhoročný funkcionár a tréner v streleckom športe. Predseda krajského streleckého
zväzu. Spolu organizátor významných krajských, slovenských a medzinárodných
streleckých podujatí.

František TÓTH TJ Slovan Duslo ŠAĽA
Dlhoročný predseda ľahkoatletického oddielu TJ Slovan Duslo Šaľa. Organizátor
ľahkoatletických podujatí pre deti a mládež v meste a okrese Šaľa. Aktívne sa podieľa
na spracovaní atletických výkonov a tabuliek v rámci Slovenska.

Telovýchovná jednota TERMÁL DIAKOVCE
Telovýchovná jednota Termál spolu s hlavným sponzorom IODICA Group má veľký
podiel pri organizovaní medzinárodného halového turnaja žien IODICA CUP. Už tretí
ročník turnaja založil v našom okrese ďalšiu významnú tradíciu v ženskom futbale.

Foto:

1 – pohľad na účastníkov Vyhlásenia v bábkovej sále 2 – tajomník OATJK a moderátor podujatia Jozef Sklenár pri Vyhlasovaní najúspešnejších športovcov 3 – generálny tajomník ATJK SR Ľubomír Dobrík odovzdáva vyznamenanie predsedovi OATJK Šaľa Ľudovítovi Marinčákovi, vľavo podpredseda OATJK Ľudovít Kováč 4 – najlepší jednotlivci – celoštátne súťaže zprava: Ľudovít Kocsis, Simona Pileková, Paulína Móriová, Katarína Hanakovičová, Adrián Tóth a Juraj Vereš 5 – predseda OATJK Šaľa Ľudovít Marinčák blahoželá talentovanej hádzanárke Bibiabe Lanczovej, vpravo ďalší hádzanársky talent Kristína Kúrňavová 6 – zástupcovia najlepších kolektívov v kategórii „Technické a netradičné športy“ zľava: Štefan Mika – Klub športového potápania (KŠP Tritón), František Liptai st. – športový strelecký klub a Diana Kurucová, zástupkyňa TK Jumping, ktorá preberá pohár od predsedu OATJK Ľudovíta 7– časť z ocenených zaslúžilých funkcionárov zprava: Ladislav Takács, Ján Komjáthy, Tibor Rábek a Peter Bachratý 8– Predseda OATJK Ľudovít Marinčák blahoželá Osobitne oceneným Františkovi Liptaiovi st., vedľa František Tóth, úplne vľavo predseda TJ Termál Diakovce Roland Szöcs. 9 – pohľad na poháre a ocenenia

Foto: Blanka Móriová

Sportovci_roka
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM