Peter Sýkora Rôzne

Obyvatelia Šale sa sťažujú na premnožené mačky

Na mestský úrad (MsÚ) už prišlo od nespokojných občanov viacero žiadostí, aby magistrát začal situáciu riešiť.

Podľa nespokojných Šaľanov je hlavným problémom prikrmovanie mačiek niektorými obyvateľmi obytných domov na sídliskách.
ková „Mesto uvedenú situáciu môže riešiť a aj rieši cestou mestskej polície a odchytom, následným veterinárnym ošetrením a umiestnením túlavých mačiek v útulku zvierat. Táto snaha je však počínaním niektorých nezodpovedných obyvateľov, ktorí tieto zvieratá kŕmia, marená,“ skonštatovala aj Edita Haladíz MsÚ v Šali.
Bez zodpovedného správania občanov mesta sa podľa jej slov problém s premnoženými mačkami vyriešiť nepodarí. „V komunite mačiek to totiž funguje tak, že miesto, kde došlo k odchyteniu voľne žijúcej kŕmenej mačky, bude v priebehu veľmi krátkeho času nahradené inou, ak tu bude nachádzať potravu,“ vysvetlila. Samotný odchyt zvierat tak podľa jej slov situáciu môže zmierniť, ale nie vyriešiť. „Je na to potrebná uvedomelosť obyvateľov a následne spolupráca spočívajúca v nekŕmení voľne žijúcich mačiek. Potrebné sú, samozrejme, aj technické opatrenia zamedzujúce vstup do vnútorných priestorov obytných domov, ktoré sú v kompetencii samospráv,“ upozorňuje Šaľanov Haladíková na oficiálnej internetovej stránke mesta.
Mesto v spolupráci s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou (RVPS) v Šali zároveň upozorňuje na choroby, ktoré túlavé mačky môžu prenášať aj na ľudí. Ide o rôzne ochorenia bakteriálneho pôvodu, vírusové ochorenia, alebo prenos vonkajších a vnútorných parazitov. Veterinárne neošetrené mačky môžu podľa RVPS prenášať besnotu, boreliózu, echynokokózu, pri ktorej sa v pečeni vytvárajú cysty, kožnú pleseň dermatofytózu, salmonelózu, mačací svrab, parazitárne ochorenie mačacími škrkavkami toxokarózu, ďalšie parazitárne ochorenie toxoplazmózu či zablšenie.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM