Peter Štrbo Rôzne

Novým úsekom R1 prešlo už miliónte auto

Po novom úseku PR1BINA rýchlostnej cesty R1 Nitra – Tekovské Nemce prešlo dnes predpoludním miliónte auto. Potvrdili to sčítače dopravy, ktoré merajú frekvenciu premávky a sumarizujú celkové počty vozidiel na úseku.

Úsek je otvorený od 28. októbra minulého roka. „Pôvodné predpoklady, že po ceste denne prejde 5000 až 7000 vozidiel, sa nenaplnili. Za hodinu prejde po ceste až 500 áut,“ uviedol hovorca správcovskej spoločnosti Granvia Operation Robert Kišš. Podľa neho za jeden deň prejde po úseku R1 zhruba 12.000 a za týždeň zhruba 84.000 vozidiel. Intenzita vyťaženosti cesty sa mení v závislosti od štátnych sviatkov či školských prázdnin.
Projekt rýchlostnej cesty R1 Nitra -Tekovské Nemce a Banská Bystrica – severný obchvat je rozdelený na štyri úseky. Prvé tri úseky Nitra – Selenec, Selenec – Beladice a Beladice – Tekovské Nemce v dĺžke 46 kilometrov boli odovzdané do predčasného užívania v októbri minulého roka, úsek Banská Bystrica – severný obchvat má byť odovzdaný v júli 2012. Celková dĺžka všetkých štyroch úsekov je 52 kilometrov. Po celej trase sa nachádza 78 mostov, vyše 32 kilometrov protihlukových stien, každý z prvých troch úsekov má po dve križovatky. Po celej dĺžke komunikácie sú optické vlákna, na sieť optických káblov sú pripojené rôzne terminály, kamery, snímače. O údržbu a prevádzku novej rýchlostnej cesty sa od jej odovzdania do prevádzky stará spoločnosť Granvia Operation a.s. Operačným centrom R1 je novovybudované Stredisko správy a údržby rýchlostnej cesty v Selenci bezprostredne za Nitrou.
Projekt R1 je realizovaný na základe koncesnej zmluvy uzatvorenej medzi Slovenskou republikou a spoločnosťou Granvia a.s. Jej akcionármi sú Vinci Concession a Meridiam Infrastructure. Koncesionár okrem samotnej výstavby zabezpečuje aj 30-ročnú prevádzku a údržbu, za ktorú štát zaplatí Granvii za 30 rokov takmer 4 miliardy eur. Celková výška nákladov na naprojektovanie, výstavbu a prevádzku rýchlostnej cesty je viac ako 1,2 miliardy eur. Financovanie projektu pozostáva z vkladu akcionárov spoločnosti GRANVIA vo výške 149 miliónov eur prevažne v podobe podriadeného dlhu a seniorného úveru vo výške 984 miliónov eur na dobu 28 rokov bez zabezpečenia zo strany akcionárov, ktorý poskytlo 14 bánk vrátane Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM