Veronika Zeiselová Samospráva

Nový rebríček transparentnosti miest: Tipnite si, ako sa umiestnila Šaľa!

V Transparency International Slovensko sa po dvoch rokoch rozhodli znovu zhodnotiť transparentnosť v sto najväčších slovenských mestách. Medzi nimi nechýbala ani Šaľa. Pozrite sa, o koľko sme v ňom klesli.

Ilustračný obrázok k článku Nový rebríček transparentnosti miest: Tipnite si, ako sa umiestnila Šaľa!
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Transparency International sa bližšie pozrelo na to, nakoľko je podľa nich vedenie samospráv miest a obcí naklonené otvorenosti a transparentnosti voči svojim obyvateľom. „Rebríček je založený na hodnotení poskytovania informácií obcami na ich weboch a cez infožiadosti, ako aj rozsahu nimi zavedených protikorupčných mechanizmov,“ informuje Transparency International.

V rebríčku sto miest najlepšie dopadli Martin, Prievidza a Rožňava, najhoršie Sabinov. Šaľa sa umiestnila na 8. mieste so 65% transparentnosti. Dostala celkovú známku B. Pred dvomi rokmi pritom boli na 1. mieste, no a rovnako 83 percent, takže v tomto smere nejde o zlepšenie. Oproti minulosti si poriadne polepšili viaceré mestá, vďaka ktorým je teraz to naše na horšej pozícií. Ešte pre porovnanie – susedná Nitra tento rok skončila na 52. mieste, Levice 58. Miesto. V našom kraji sme sa však najlepšie umiestnili práve my zo Šale. „Mesto Šaľa skončilo spomedzi 100 miest dva krát na 1. mieste a raz na 8. mieste. To je bilancia, na ktorú môžu byť všetci Šaľania právom hrdí. Prvé miesto sme neobhájili aj preto, že sme napríklad dva roky neposkytovali dotácie a z toho dôvodu sme nezískali body za transparentné prideľovanie dotácií. Nestratili sme body preto, že by sme niečo robili horšie, ako v minulosti,“ uviedol zástupca primátora Jozef Mečiar.

Podľa Transparency International sa mestá v niečom zlepšili, no stále je veľa nedostatkov. „Teší nás, že aspoň audiozáznamy zo zastupiteľstiev už má 41 miest, trikrát toľko ako v roku 2010. Podobne narástla aj početnosť etických kódexov. Na druhej strane dokumenty o prijímaní zamestnancov stále zverejňuje len 5% miest. O dva roky zmeriame mestá opäť. Veríme, že aj tento rebríček motivuje mnohé k zlepšeniu,“ ohodnotili ľudia z Transparency International situáciu v slovenských mestách.

Poradie Mesto Percentá Známka Rok 2012 (poradie / percentá)
1. Martin 72% A- 2. / 77%
2. Prievidza 71% A- 14. / 66%
3 Rožňava 70% B+ 3. / 74%
4. Bratislava 69% B+ 7. / 66%
5. Banská Bystrica 69% B+ 9. / 63%
6. Bratislava – Petržalka 67% B+ 4. / 71%
7. Vranov nad Topľou 66% B+ 99. / 29%
8. Šaľa 65% B 1. / 83%
9. Smižany 62% B 6. / 67%
10 Michalovce 61% B 45. / 50%
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM