Zlatica Gregorová Kultúra

Noc múzeí a galérií v domčeku: Navštívili ho i miestni umelci, FOTO

Múzejníci a pracovníci galérií si 18. 5 pripomínajú Medzinárodný deň múzeí a galérií. Vtedy môžete zažiť aj niečo mimoriadne. Neinak tomu bolo aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií v domčeku: Navštívili ho i miestni umelci, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

V tento špeciálny deň sa môžete dostať do historických objektov bezplatne. Kolektív Ponitrianskeho múzea pripravil aj tento rok pestrú paletu aktivít. Okrem toho, že ste si dosýta mohli poobzerať interiér Domu ľudového bývania v Šali, mohli ste si aj zaspievať a aspoň trošku sa báť…

Boli strašidlá

V sobotné popoludnie 19. mája 2018 bolo nachystaných viacero prekvapení. S lektorku Domu ľudového bývania v Šali Veronikou Resoövou ste sa mohli poprechádzať interiérom historickej budovy a spoznať, ako kedysi žili Šaľania pred mnohými rokmi. Kto sa dobre pozeral, mohol zbadať maľované obrázky so strašidlami zo známych príbehov, prebývajúce v domčeku.

V expozícii domčeka bola aj výstava diakovskej umelkyne Gabriely Kodadovej – Maľovaný hodváb a šperk. Mohli ste ju v domčeku osobne stretnúť a dozvedieť sa niečo z tajov jej umenia. Nám umelkyňa prezradila, že prvotný vzťah k umeniu získala návštevou výtvarného kurzu s učiteľom Žiačekom v Základnej umeleckej škole. Maľovaniu na hodváb sa venuje dva roky ako samouk a inšpiruje ju čokoľvek. Ako nášmu portál počas podujatia Gabriela Kodadová povedala:„ väčšinou obhliadam na internete a tak sa inšpirujem. Maľujem aj mandaly a kvety. Najnovšie ma chytilo plstenie. Skúsim skombinovať maľovaný hodváb a plstenie.“

Predviedli sa žiaci

Po absolvovaní tajomných zákutí objektu ste sa dostali na nádvorie. Tam už vyhrávali žiaci Základnej umeleckej školy na rôznych hudobných nástrojoch. Chlapci aj dievčatá sa predviedli svojim blízkym aj publiku, ktoré tu zavítalo. Neskôr už sa predviedol súbor Materinky a pohodový sviatočný deň všetkých múzejníkov zakončila svetelná šou DDZ Tormenta z Nitry.

V domčeku oslávil svoj deň: Navštívili ho i miestni umelci, FOTO
46
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM