Peter Štrbo Kultúra

Noc kostolov spájala: Evanjelická farárka u katolíkov...

Šalianske svätostánky odhalili všetko! Noc kostolov v našom meste opäť slávila úspech. Tento rok pribudlo niekoľko nových sprievodných akcií, návštevníci oboch kostolov mohli vidieť zaujímavé vystúpenia a sprístupnili sa im priestory, kam by sa za no

Noc kostolov 2012 sa v kostoloch Sv. Margity Antiochijskej v Šali a Sv. Rodiny v Šali-Veči opäť tešila veľkej pozornosti Šaľanov a šaliansky dekanát mohol s jej organizáciou vysloviť spokojnosť. „Každé podujatie je hodnotné vtedy, keď sa ho zúčastňujú ľudia dobrej vôle. Bez nich by podobné akcie nemali potrebný cveng. Teší ma, že sa na podujatí zišli všetky generácie,“ //povedal krátko po skončení programu šaliansky dekan László Parák, ktorý si na podujatí všimol okrem ľudí, ktorí sa pravidelne podieľajú na živote farnosti aj nové tváre. //„Mnoho tvárí som tu nepoznal a tieto nové tváre by mohli predstavovať tých ľudí, ktorých cirkev prostredníctvom Noci kostolov oslovila,“ uviedol László Parák. Program Noci kostolov v Šali a vo Veči sme vám predstavili v článku [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.134072_PREH­LAD:-Kostoly-lakaju-na-atraktivnu-noc---]PREHĽAD: Šalianske kostoly lákajú na atraktívnu noc…[/link]

V mestskej časti Veča sa podujatie po roku presunulo z nového kostola na sídlisku do starého chrámu, čo programu dodalo nový rozmer. „Tento svätostánok má väčšiu tradíciu. Máme tu možnosť ukázať galérie, chórus, kostolnú vežu, zvonicu a to nový kostol nemá. Aj atmosféra starých kostolov, tá typická architektúra, dáva niečo, čo je spirituálnejšie,“ vysvetlil správca farnosti Veča Lukáš Stanislav Buchta zmenu svätostánku.

Farnosť Veča pripravila okrem tejto najzásadnejšej zmeny aj zaujímavé sprievodné podujatia. „Pre deti sme tu mali stanový tábor, ktorý vyrástol za pomoci skautov, maľovanie na tvár, rôzne hry a nechýbala tu ani videoprojekcia. Tento rok tu bola aj farárka z Diakoviec, spojili sme to aj s evanjelickou cirkvou,“ povedal Marek Molnár zo Zboru Sv. Rodiny, ktorý pravidelne pomáha pri organizácii podujatí v mestskej časti Veča.

Zaujímavé spojenie rímskokatolíckej a evanjelickej cirkvi priblížila evanjelická farárka z Diakoviec Zora Tuláková.** „Sme veľmi radi, že sme sa mohli zúčastniť tohto krásneho podujatia. Chceli sme priblížiť históriu večianskych evanjelikov, ktorí sem prišli práve pred 65 rokmi,“** vysvetlila Tuláková.

Úroveň podujatia po minuloročnej premiére opäť stúpla a verejnosť tak bude zaiste netrpezlivo očakávať, čo si pre nich šaliansky dekanát pripraví na Noc kostolov 2013.

[size=14][color=#cc0000]­Zábery z podujatia i kompletné rozhovory si môžete pozrieť vo videu[/color][/si­ze]

Fotogaléria: Zuzana Janeková

Noc kostolov spájala: Evanjelická farárka u katolíkov...
1
Galéria
noc_kostolov
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM