Peter Štrbo Rôzne

Neštandardné rokovanie o osude bývalej nemocnice v Šali

Od konca minulého roka sa kraj už po piatykrát pokúša predať areál bývalej nemocnice v Šali. Krajskí poslanci mali v decembri rokovať aj o ponuke mesta Šaľa na zámenu pozemkov pod cestami za nemocničný park, rokovanie o tomto bode však vyvolalo v rad

Po decembrovom zasadnutí NSK sme vás informovali, že sa Nitriansky samosprávny kraj (NSK) naďalej pokúša predať nepotrebný majetok v bývalej Všeobecnej nemocnici Šaľa a pre opätovné vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže sa krajskí poslanci rozhodli aj napriek tomu, že o nemocničný park prejavilo záujem mesto Šaľa. Postup, akým sa rokovalo o tomto bode však bol prinajmenšom neštandardný a rozčarovaný bol nielen primátor Šale, ale najmä zástupcovia OZ Petra Bošňáka, ktorí v uplynulom roku vložili všetku energiu do záchrany nemocničného parku a ich petíciu podpísalo viac ako 4000 Šaľanov.

Zástupcovia NSK požiadavku mesta Šaľa v podstate „odignorovali“ i napriek tomu, že sami vyzvali mesto Šaľa ešte pred decembrovom zasadnutím, aby jeho zástupcovia ponúkli nejaké riešenie. Tí tak aj urobili, no napriek tomu sa predmetný bod na zasadnutí NSK ani neriešil a výzva kraja veľmi rýchlo vyšumela do prázdna. Priebeh hlasovania bol podľa Alföldiho prinajmenšom neštandardný. Primátor tvrdí, že bol na poslednom zasadnutí NSK porušení rokovací poriadok. „Ja som chcel stiahnuť materiál o vyhlásení novej súťaže z rokovania, to mi krajskí poslanci neodobrili, poslanec za Šaľu František Botka síce dal zaradiť materiál so žiadosťou mesta Šaľa o zámenu pozemkov, resp. odpredaj za symbolické euro, ten sa však celkom nepochopiteľne prerokovával až po materiáli o vyhlásení novej (v poradí už piatej, pozn. red.) obchodnej súťaže. V diskusii navyše neumožnili vystúpiť predsedníčke OZ Petra Bošňáka pani Lackovej,“ zhrnul priebeh rokovania primátor Šale Martin Alföldi.

Do majetku NSK investovala Šaľa cez 1,65 milióna eur

Podľa primátora Šale sa zástupcovia VÚC obávajú, že by v prípade zámeny pozemkov s mestom Šaľa vznikol precedens a v kraji by sa roztrhlo vrece so žiadosťami o zámeny pozemkov s NSK, s čím sa však Alföldi nestotožňuje a argumentuje investíciami mesta Šaľa do majetku NSK. „Mesto investovalo za posledné roky do majetku VÚC viac ako 1,65 milióna eur a nenájdete veľa miest a obcí v kraji, ktoré v takej miere vložili peniaze z mestskej kasy do majetku NSK, nehovorme teda o precedense. Zoberme si napríklad kruhový objazd na Vlčanskej ulici. Myslím si, že keby nespolufinancujeme jeho výstavbu, v najbližších rokoch by sa rozhodne nevybudoval," povedal Martin Alföldi.

Primátor nestráca nádej a potvrdzuje, že pokiaľ areál nemocnice nebude oficiálne predaný, mesto je odhodlané bojovať ďalej. „Aj po prebehnutej súťaži výsledok ešte podlieha schváleniu zastupiteľstva, nádej tak stále existuje.“ Faktom však ostáva, že o bývalú nemocnicu doteraz neprejavil záujem žiadny subjekt. „Osobne si myslím, že sa to nepredá ani v tomto kole. Niekedy mám dojem, že už je vopred rozhodnuté, kto tento areál odkúpi, len sa čaká na to, kým sa zastupiteľstvo „salámovou“ metódou dopracuje na vyhovujúcu cenu,“ myslí si šaliansky primátor.

„Miliónová“ chyba v celoštátnej televízii

Alföldi sa vrátil aj k [link=http://tvn­oviny.sk/sekci­a/spravy/regi­ony/sala-chce-od-zupy-park-za-euro.html]repor­táži[/link] odvysielanej ešte v októbri v celoslovenskej TV Markíza, kde sa hovorca NSK Stanislav Katrinec vyjadril nasledovne: „NSK zaplatil mestu Šaľa za 10 rokov za tieto objekty zhruba 10 miliónov eur na dani z nehnuteľnosti a teraz im to máme previesť za euro? To nám predsa zákon nedovolí,“ povedal. Všetko by bolo v poriadku, ak by tieto tvrdenia boli na mieste. Neskôr sa však preukázalo, že išlo o chybné vyjadrenie hovorcu a suma, ktorú kraj zaplatil mestu nebola 10 miliónov eur, ale 100 tisíc eur, čo je už neporovnateľne nižšia suma. I keď sa kraj mestu Šaľa prostredníctvom listu ešte v novembri oficiálne ospravedlnil, doposiaľ nebolo odvysielané opravné vyjadrenie NSK, čo primátora Šale nenecháva chladným. „NSK nepoškodilo v tejto reportáži moje dobré meno, ale dobré meno mesta Šaľa. Keď sa údaj o tom, koľko miliónov dostalo mesto od NSK používa v celoštátnej televízii ako argument, prečo je požiadavka Šale o odkúpenie nemocničného parku nemiestna, tak pochopiteľne nemôžem byť nadšený. Obyvatelia Šale si to vedia zrátať, ale predstavte si, že reportáž vidí niekto na východe republiky a v správe počuje, že naše mesto dostalo od NSK 10 miliónov a nemá na to, aby si odkúpilo pozemok za 200 tisíc? Potom to naozaj vytvára dojem, že naša požiadavka je nemiestna aj keď to nie je pravda, preto som požiadal kraj o vysvetlenie.“

Priestor na reakciu dostal aj hovorca NSK Stanislav Katrinec. „Z mojej strany došlo k spomínanému omylu, za ktorý som sa už v liste predsedu NSK primátorovi Šale z 22. novembra 2011 ospravedlnil. K omylu došlo pri mojej komunikácii s ekonomickým odborom, kde sa daň evidovala do roku 2009 v korunách a od roku 2009 v Eurách. Čiže ak je tá daň za 10 rokov v Eurách 105 500 €, v korunách je to 3 mil. 165 tisíc. No a ja som omylom namiesto 105 500 €, povedal žiaľ 10 mil. €. Chybu som teda urobil vo vyčíslení, nie v konštatovaní, že NSK pravidelne platí mestu Šaľa daň z nehnuteľnosti aj za objekty bývalej nemocnice a v žiadnom prípade som úmyselne nezavádzal. Predseda NSK mi uložil povinnosť kontaktovať sa s TV Markíza a dohodnúť nápravu, čo som už aj urobil. Dohodli sme sa, že pri najbližšej vhodnej príležitosti uvediem veci na správnu mieru. Ešte raz sa mestu Šaľa ospravedlňujem,“ uviedol na správnu mieru Katrinec.

(v článku použitý odkaz na tvnoviny.sk)

Súvisiace články: [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.112136_O­sud-byvalej-nemocnice-specateny%3F]Osud bývalej nemocnice spečatený?[/link] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.114728_Sa­la-zabojuje-na-kraji-o-nemocnicny-park]Šaľa zabojuje na kraji o nemocničný park[/link] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.121372_Kraj-sa-parkom-nezaoberal,–nemocnicu-predava-so-zlavou]Kraj sa parkom nezaoberal, nemocnicu predáva so zľavou[/link] [link=URL prepojenia][/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM