Peter Štrbo Kultúra

Neprofesionálni výtvarníci sa predstavia na výstave Region Art

Slávnostná vernisáž v Mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) v Šali otvorí výstavu Region Art, na ktorej budú svoje diela prezentovať neprofesionálni výtvarníci, účastníci rovnomennej súťaže.

Výstava sa začne vo štvrtok 9. februára a potrvá až do konca mesiaca. Súťaž organizovalo Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre v spolupráci so šalianskym MsKS. „Poslaním jedinečnej výtvarnej súťaže pre neprofesionálnych výtvarníkov spojenej s výstavou, je aktivizovať a podporovať rozvoj výtvarnej tvorivosti ako jednej z významných oblastí záujmovej umeleckej činnosti v celej jej žánrovej rozmanitosti a poskytovať priestor autorom pre prezentáciu a konfrontáciu výsledkov,“ uviedla Zdenka Smrčeková z KOS v Nitre.
Ako dodala, podujatie patrí k najstarším a najprestížnejším súťažiam v oblasti neprofesionálnej výtvarnej tvorby na Slovensku. Autori sa do nej môžu zapojiť po dovŕšení 15 rokov a súťažia v piatich kategóriách, do ktorých sú zaradení podľa veku a výtvarného vzdelania. V roku 2012 sa do regionálneho kola súťaže prihlásilo 50 autorov so 178 výtvarnými dielami. Najviac účastníkov bolo v kategórii A1, teda autori nad 25 rokov bez výtvarného vzdelania. Odborná porota udelila celkovo šesť cien a 13 čestných uznaní. Do krajského kola odporučila 46 autorov a 98 diel.
„Veríme, že čo najviac autorov nás svojou tvorbou bude dôstojne reprezentovať v krajskom kole súťaže a držíme palce všetkým, ktorí sa prebojujú až do celoštátneho finále,“ povedala Smrčeková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM