Veronika Zeiselová Samospráva

Nepokosené pozemky v Šali: Radnica je na to prikrátka, TOTO vraví na svoju obranu!

Neudržiavané pozemky na niektorých úsekoch v Šali kazia pekný dojem. Problém trvá už niekoľko rokov, mesto je však na to prikrátke.

Ilustračný obrázok k článku Nepokosené pozemky v Šali: Radnica je na to prikrátka, TOTO vraví na svoju obranu!
Zdroj: Dnes24.sk

Tento problém v Šali má mesto s viacerými pozemkami, ktoré nie sú v jeho správe. O kosenie trávy sa na mestských pozemkoch stará súkromná firma zo Žiliny, ktorá však nemá vo svojej kompetencii kosiť pozemky nepatriace mestu.

V mene občanov vystúpil poslanec Morávek

Počas mestského zastupiteľstva vystúpil so svojou interpeláciou poslanec Július Morávek, kde predniesol znepokojenie so stavom pozemkov pri parkovisku Domu kultúry Šaľa. Podľa jeho slov tam rastie 1,5 metra vysoká burina. Taktiež ho zaujímal pozemok pri bývalej reštaurácii „Kazačok“, ktorý je zarastený.

Mesto odpovedá

„Pozemok pri Dome kultúry sú vo vlastníctve spoločnosti BV Group. Pozemok bol tento rok dvakrát pokosený, vždy po telefonickej výzve,“ píše v odpovedi na interpeláciu Gabriela Braníková. „Ďalšia časť pozemku je vo vlastníctve súkromných osôb, ktoré boli telefonicky vyzvané k pokoseniu. Prisľúbili, že do 19.9.214 bude pokosené, avšak pokiaľ pokosené nebude, môžeme poslať iba písomnú výzvu, ale pokutovať ich nemôžeme,“ ďalej píše Gabriela Braníkova referentka životného prostredia.

Prečo mesto nemôže pokutovať?

Mesto nedisponuje žiadnymi zákonnými pákami, ktorými by mohlo nespratných majiteľov pozemkov donútiť starať sa o svoj majetok. „Vlastníkov pozemkov sme v minulosti vyzývali podľa VZN č. 8/2000 o udržiavaní všeobecnej čistoty na verejných priestranstvách, o tvorbe, ochrane a údržbe verejnej zelene na území mesta Šaľa v zmení jeho zmien a dodatkov, ktoré bolo zrušené na základe protestu prokurátora Okresnej prokuratúry v Nových Zámkoch, pretože podľa čl. 2 ods. 3 Ústavy Slovenskej republiky. Podľa neho môže každý konať to, čo nie je zákonom zakázané a niekoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá,“ vysvetľuje Braníková z Oddelenia stratégií a komunálnych činností Mestského úradu Šaľa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM