Veronika Zeiselová Samospráva

Nekonečný príbeh so smeťami: Šaľania by aj separovali, keby...

Mesto Šaľa sa môže tešiť z poklesu vyprodukovaného odpadu za rok až o 500 ton. To by nás mohlo tešiť, problémom je však separovanie, ktoré je často prekazené tými, ktorí hádžu zmesový odpad do kontajnerov na separáty.

Ilustračný obrázok k článku Nekonečný príbeh so smeťami: Šaľania by aj separovali, keby...
Zdroj: TASR

Obyvatelia Šale vyprodukovali v minulom roku 12 568 ton komunálneho odpadu. V porovnaní s predchádzajúcim rokom pokleslo množstvo vyprodukovaného odpadu o takmer 500 ton. Najväčší objem odpadov tvoril zmesový odpad.

Separátov je oproti predošlému roku menej

Na skládku bolo uložených 8 777 ton zmesového odpadu vrátane objemného a uličného odpadu. Zvyšok tvoril biologicky rozložiteľný odpad a separáty. Úbytok na celkovo vyprodukovanom odpade sa prejavil aj poklesom separovaného odpadu. „Kým v roku 2013 v rámci separácie vzniklo 699 ton separovaného odpadu, vlani to bolo 580 ton. Najčastejšie sa separuje sklo, kovy, papier a plasty,“ informovala Edita Haládiková z Referátu životného prostredia na Mestskom úrade v Šali.

Problémom sú ľudia

Problémom separácie je neustále znečisťovanie kontajnerov určených pre klasický komunálny odpad. Takéto kontajnery musia byť následne vyvezené ako obyčajný komunálny odpad. V záujme zefektívnenia separácie pristúpilo mesto k viacerým opatreniam. „Zmenil sa deň vývozu separátov na sídliskách aj v rodinných domoch zo soboty na utorok. Zároveň sa pri každom zbere separátov vyhotovuje zoznam stanovíšť kontajnerov, kde pre znečistenie nebolo možné separáty pozbierať. Následne vykonávame kontrolu a až potom je možné tieto znečistené kontajnery na separáty vysypať ako zmesový odpad,“ uviedla Haládiková.

Pre veľký počet znečistených kontajnerov na separáty pracovníci firmy, ktorá zabezpečuje vývoz odpadu, priamo na stanovišti preberajú obsah znečistených kontajnerov. „Po takomto dodatočnom separovaní zostávajú iba dva kontajnery na papier a dva kontajnery na plasty týždenne, ktoré je potrebné vyviezť ako zmesový odpad. V meste je celkovo 87 kontajnerov na papier a 92 kontajnerov na plasty. Sklo sa takýmto spôsobom z bezpečnostných dôvodov doseparovávať nemôže, preto znečisteného skla zaznamenávame pri každom vývoze viac, zhruba 13 až 17 z celkového počtu 78 kontajnerov,“ skonštatovala Haládiková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM