Webnoviny - Rôzne

Návrh rozpočtu v Šali na rok 2011 je nižší ako vlani

Mesto Šaľa pokračuje aj v roku 2011 v uťahovaní opaskov. Dopady krízy cíti v nižšom príjme z podielových daní už tretí rok.

Návrh rozpočtu na rok 2011, ktorý budú schvaľovať poslanci 24. marca, je nižší ako vlaňajší. Mesto pristúpilo aj k znižovaniu platov zamestnancov o desať percent a zároveň zrušilo desať pracovných pozícií na radnici. Do konca roka tým ušetrí 20 000 eur, do sumy je už započítané aj odstupné. V budúcom roku už celková úspora dosiahne 120 000 eur. „//Hoci sa hovorí, že kríza skončila a tento rok by už mal byť lepší, tlak na bežný rozpočet je stále taký, že nevieme vykryť výdavky bez toho, aby sme sa dotkli aj mzdových prostriedkov,“ //povedal primátor Martin Alföldi.

Návrh rozpočtu na rok 2011 počíta s príjmami vo výške 15 miliónov eur, z toho bežné príjmy predstavujú 11,2 milióna eur. Menej peňazí potečie do všetkých rozpočtových kapitol. „Každý správca kapitoly dostal za úlohu minimalizovať svoje požiadavky na rozpočet,“ podotkol Alföldi. V rozpočte mesta na rok 2010 boli príjmy vo výške 17,7 miliónov eur, tento predpoklad sa však naplnil len na 12,4 milióna eur. Bežné príjmy z toho predstavovali 11,1 milióna eur, pričom v skutočnosti dosiahli 10,6 milióna eur. V kapitálovom rozpočte sa zas nepodarilo naplniť plánované predaje mestského majetku.

Viceprimátor Jozef Mečiar upozorňuje na to, že príjem z predaja dubiózneho majetku nepotrvá večne a mesto si bude musieť vykryť investície z iných zdrojov – z vlastného vrecka alebo z úverov. //„Je tu snaha vytvoriť si priestor, aby bežné rozpočty mohli byť niekedy o pár rokov prebytkové,“ //uviedol a dodal, že takéto problémy čakajú každú samosprávu, pretože majetky miest sa zužujú.

Ilustračné foto SITA/Michal Burza WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM