Peter Štrbo Rôzne

Naše kostoly sa zapoja do medzinárodnej Noci kostolov

Šaliansky dekanát v zastúpení farnosti Šaľa a Šaľa – Veča sa zapojí do tohtoročného projektu Noc kostolov. Medzinárodný projekt, ktorý sa bude súčasne realizovať vo viacerých európskych krajinách, sa v Trnavskej arcidiecéze uskutoční posledný májový

Podujatie sa začne zvonením zvonov vo všetkých kostoloch diecézy. //„V štádiu prípravy je bohatý kultúrny program, ktorý pôjde súbežne v Kostole sv. Margity Antiochijskej v Šali aj v Kostole Panny Márie Pomocnice kresťanov vo Veči. Oslovili sme viacerých známych šalianskych umelcov, ktorí nám prisľúbili svoju účasť a hostí budeme mať aj z okolitých farností. Vystrieda sa viacero hudobných žánrov, nebude chýbať ani hovorené slovo. Pripravená je tiež prehliadka kostolov, liturgických predmetov s výkladom a nezabudli sme ani na program pre deti. Zaujímavosťou bude súťaž v pečení pagáčov či degustácia omšového vína,“ //komentoval prípravy dekanátny koordinátor projektu Július Morávek.

Myšlienka pripraviť Noc kostolov vznikla v roku 2004 v susednom Rakúsku. Jej podstatou je priblížiť kresťanstvo a hodnoty, ktoré prináša, aj ľuďom stojacim mimo cirkvi. Chrámy sú otvorené do neskorej noci, stávajú sa priestorom na stretnutie pre všetkých bez rozdielu. Spestrením je sprievodný kultúrny program – koncerty, výstavy, sprevádzané prehliadky, veľmi obľúbené sú aj návštevy bežne nesprístupnených miest. Vstup na všetky podujatia je bezplatný. Noc kostolov sa z Rakúska postupne rozšírila do okolitých štátov. Ďalšími zapojenými krajinami sú Nemecko, Holandsko, Česká republika. V tomto roku vstupuje do projektu už aj Slovensko, zastúpené Trnavskou arcidiecézou. Podieľať sa na jeho príprave majú možnosť všetky kresťanské cirkvi, ktoré sú členmi Ekumenickej rady Cirkví. Záštitu nad podujatím prevzal arcibiskup Mons. Róbert Bezák.

foto: kaplnka pri Kostole Panny Márie Pomocnice kresťanov vo Veči

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM