Peter Štrbo Kultúra

Najkrajšie knihy Slovenska môžete vidieť v Šali

Od 1. júna môžete v mestskej knižnici vidieť najlepšie ilustrácie v knihách za rok 2009 či výber najkrajších ilustrácií za posledných 42 rokov. Do Šale zavítala putovná výstava Najkrajšie knihy Slovenska 2009 a Grand prix BIB 1967 – 2009.

Do súťaže „Najkrajšie knihy Slovenska 2009“ bolo prihlásených až 170 kníh z ktorých odborná porota vybrala do finálnej kolekcie dvadsať kníh, ktoré sú spolu s 22 obrazmi najkrajších ilustrácií súčasťou putovnej výstavy, ktorá si našla cestu aj do Mestskej knižnice Jána Johanidesa v Šali.

„Najkrajšie knihy Slovenska 2009“ je dnes už tradičná súťaž, ktorú každoročne vyhlasuje Medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA. Odborná porota oceňuje autorov najkrajších diel súťažiacich až v ôsmich kategóriách ako napríklad kategória vedecká a odborná literatúra, krásna literatúra či knihy o výtvarnom umení a obrazové publikácie.

Výstava „Grand prix BIB 1967 – 2009“ predstaví návštevníkom knižnice diela 22 autorov, ktorí získali Grand Prix na jednotlivých ročníkoch BIB (Bienále ilustrácií Bratislava). BIB, ktoré sa koná pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY), je medzinárodná prehliadka ilustrácií detských kníh, ktorá sa uskutočňuje už od roku 1967 každé dva roky v Bratislave. Pri jej zrode stál významný slovenský ilustrátor Albín Brunovský. Na výstave v Šali môžete vidieť ilustrácie autorov z Nemecka, Talianska, Španielska, Bieloruska či Japonska.

Ak máte radi skutočné umenie a krásne ilustrácie, tak by ste nemali do 17. júna obísť Mestskú knižnicu Jána Johanidesa v Šali.

Najkrajšie knihy Slovenska môžete vidieť v Šali
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM