Peter Štrbo Kultúra

Na Zlatej priadke najlepší detskí divadelníci z celej krajiny

Jubilejný 40. ročník divadelnej súťaže Zlatá priadka 2011 sa dnes začína v Mestskom kultúrnom stredisku v Šali. Celoštátna postupová súťaž je prehliadkou súborov a sólistov v oblasti činoherného, bábkového, hudobno-dramatického, pohybového a pantomim

Postup súborov a sólistov bol podmienený účasťou a nomináciou z 8 krajských postupových súťaží a prehliadok. Výberom cez krajské prehliadky detskej dramatickej tvorivosti prešlo od 17. marca do 20. apríla 2011 vyše 90 súborov a takmer 20 scénických miniatúr. Účinkovalo v nich 1410 detí. Ich vystúpenia sledovalo 5340 divákov. „V Šali sa predstaví osem najúspešnejších inscenácií a šesť scénických miniatúr. Medzi účastníkmi tohtoročnej Zlatej priadky budú aj dva súbory, ktoré sa v roku 2010 zúčastnili na Svetovom festivale detského divadla v Lingene. Ide o súbor Prvosienka zo Zákamenného a hosťujúci súbor z Čiech HOP – HOP z Ostrova. Najúspešnejšie kolektívy a sólisti zo Zlatej priadky postúpia ďalej na Scénickú žatvu 2011,“ uviedla Ľudmila Iványiová z Mestského kultúrneho strediska v Šali.

Štruktúra programov Zlatej priadky sa skladá z viacerých podujatí. Okrem prehliadkovej a súťažnej časti, sú to aj vzdelávacie programy a sprievodné aktivity. „Pripravený je aj odborný seminár o tvorivej dramatike v škole, v záujmovej činnosti a na javisku. Počas prehliadky bude prebiehať aj rozborový a hodnotiaci seminár s členmi odbornej poroty. Pre deti sú pripravené aj rôzne sprievodné podujatia, ako napríklad stretnutie Fóra Zlatej priadky s deťmi z vystupujúcich súborov, sprievod divadelných súborov Šaľou, skrývanie rozprávky, rôzne happeningy i karaoke show,“ informovala Alexandra Štefková z Národného osvetového centra. Detská divadelná súťaž Zlatá priadka potrvá v Šali od dnešného dňa až do nedele 29. mája.

Foto:MSKS Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM