Peter Štrbo Hádzaná

Močenská hádzaná oslavuje okrúhle jubileum

V najväčšej obci šalianskeho okresu v Močenku sa bude cez víkend oslavovať 60 rokov od položenia základov hádzanej v obci. Na jednom mieste sa stretne hneď niekoľko generácií, ktoré sa podieľali na rozvoji populárneho športu.

Vedenie hádzanárskeho klubu Junior Močenok pripravilo bohatý kultúrno – spoločenský a športový program pre všetkých, ktorí sa podieľali a podieľajú na rozvoji tohto populárneho športového odvetvia v obci a regióne Šaľa. Keď zakladatelia hádzanárskeho oddielu v obci Izidor Géring, František Sedlák a pred 60 rokmi zaúčali záujemcov do pravidiel a tajov hádzanej, nemohli predpokladať akým vývojom prejde močenská hádzaná. Hrala ju mládež a najmä v úvodných rokoch sa darilo v obci aj mužskej hádzanej. Žezlo však prebralo po čase nežné pohlavie, ktoré doposiaľ vládne. Na rozvoji hádzanej v obci sa podieľali pedagógovia na základnej škole: Baláž, Kolenčík, Bočev, Tóth, Muran, ale aj odborníci z obce: Lenčéš či Lovás. Močenská hádzaná získala za svoje výsledky obdiv a o jej úspechoch sa vie nielen doma, ale aj v zahraničí.

  • začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia získali staršie žiačky Močenku titul majstra ČSSR, čo nedokázalo vo svojej histórii v minulosti ani viacero prominentných hádzanárskych klubov.
  • v mládežníckej hádzanej staršie dorastenky Junior Močenok úspešne pôsobia v prvej hádzanárskej lige a žiacke družstvá a prípravka v krajských súťažiach.
  • členky Školského športového strediska dosiahli v celoslovenskej súťaži mladšieho žiactva a ŠŠS v ročníku 2009/2010 vynikajúci úspech, keď na finálovom turnaji v Michalovciach obsadili druhé miesto na Slovensku za víťaznou Šaľou.
  • Už viac ako 20 rokov sa presadzujú v slovenských hádzanárskych súťažiach aj močenské seniorky. V posledných dvoch prvoligových ročníkoch močenské dievčatá skončili na druhých miestach v tabuľke za Bánovcami n/B a Bytčou.

Minulosť ale aj prítomnosť vďaka obetavým funkcionárom (Vereš, Korgo, manželia Horňákovci, Novák, Straňák, Podhradský, Lenický, Šimko, až po súčasného predsedu Ľuboša Blažu) prinášala a prináša úspechy v podobe vychovania talentovaných hráčok (reprezentantka ČSSR Beňová, Sláviková, Stopková, Magdalíková, Fraňová, Slamková, Straňáková, Packová, až po súčastné hráčky: Túrociová, Veselková, atď.), ktoré obliekali dresy klubov v Šali, Nitre, Interi Bratislava hrajúcich v najvyššej hádzanárskej súťaži.

Vybudovanie peknej športovej haly v Močenku ešte viac podnietilo záujem o hádzanú v obci a je dôkazom, že k spoločnému dielu a zlepšovaniu podmienok k ďalšiemu športovému rastu podávajú pomocnú ruku aj vedenie obce a podnikateľská obec, čo je dosť dôležité a potrebné. Tento víkend bude v Močenku stretnutie hádzanárskych generácií, ktoré sa podieľali a podieľajú na prehlbovaní dobrého mena obce nielen v regióne Šaľa, ale aj v rámci Slovenska a zahraničia. Pri pohľade na pestrý program hádzanárskych zápasov, na ktoré majú návštevníci vstup zdarma budeme mať možnosť vidieť celú generáciu hádzanárskeho života v obci v akcii.

Foto: hráčsky kolektív senioriek Junior Močenok z ročníka 2008/2009 – I. liga

Program osláv 60. výročia založenia hádzanej v Močenku:

sobota 11. 6. 2011

o 9. 30 hod.. – Pietna spomienka za zomrelých členov a funkcionárov hádzanej v Močenku (Horný cintorín). Športová hala Močenok o 11.00 hod.: Junior Močenok – Slávia Sered' (mladšie žiačky) o 11. 50 hod.: Junior Močenok – Slávia Sered' (staršie žiačky)

  • príhovor predsedu hádzanárskeho klubu Junior k pozvaným – poďakovanie k zakladateľom hádzanej v obci.

o 13.00 hod.: Junior Močenok – Slávia Sered' (prípravky o 14. 00 hod.: výber generácií do r. l957 – výber generácií od r. l958 až do r. 1969 o 15.30 hod.: staré dámy Močenok – staré dámy Šaľa o 17.00 hod. Slávnostný aktív v Kultúrnom dome (kino).

  • po skončení nasleduje posedenie v spoločenskej sále „ESO“ v Močenku.

nedeľa 12. 6. 2011 – športová hala Močenok

o 15.00 hod.: Junior Močenok – ŠKP Banská Bystrica (dorastenky) o 16.30 hod. zápas generácií r. l977 – 1984 proti družstvu zložených z generácie v r. l985 – 1991. o 18. 00 hod.: HK Junior Močenok – ŠKP Banská Bystrica (ženy)

  • (cez polčas sa uskutoční žrebovanie tomboly).

Jozef Sklenár

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM