Peter Štrbo Rôzne

Mládeži zo Šale nie je životné prostredie ľahostajné

Dobrovoľníci z OZ Petra Bošňáka a z občianskej skupiny Šaľa -Tvoje mesto pred týždňom zorganizovali brigádu za účelom vyčistenia lesoparku v medzihrádzovom priestore pri moste v Šali. Do akcie sa ochotne zapojila aj mládež zo ZŠ Ľ.Štúra a Spojenej šk

Zámerom organizátorov brigády bolo zapojiť do čistenia aj žiakov základných a stredných škol, aby ich začali vychovávať k ekologickému cíteniu. „V tejto činnosti vidíme základ pre zmenu myslenia mládeže v budúcnosti,“ uviedla Gabriela Lacková z OZ Petra Bošňáka, ktoré sa v širokom okolí stalo známym zorganizovaním petičnej akcie za záchranu nemocničného parku v Šali. „Na našu výzvu a pozvanie zareagovali 2 školy : ZŠ Ľ. Štúra na Pionierskej ulici a Spojená škola zo Šale-Veče. Veľké poďakovanie patrí pani riaditeľkám L. Murárikovej a A. Botorčeovej, ktoré ochotne poslali skupiny žiakov, ktorých mená uvádzame nižšie. Veríme, že v budúcnosti sa k týmto školám pridajú aj ďalšie. Ďakujeme touto cestou všetkým žiakom aj obetavým rodičom a samozrejme našim „skalným“ brigádnikom, ktorí vykonali veľký kus práce. Čistota na pláži a v blízkom lesíku je nádhernou vizitkou ich usilovnej práce, ktorú si môžete pri prechádzke popri Váhu vychutnať,“ doplnila pani Lacková.

Brigádnici z občianskej skupiny Šaľa -Tvoje mesto pod „organizačnou taktovkou“ usilovne strihali bazu, ktorá bráni rastu pomalšie rastúcich cenných drevín. Túto prácu vykonávajú systematicky a dobrovoľne na úkor svojho voľného času aj mimo konania organizovaných brigád pod odborným metodickým vedením T. Karafu. Aktivisti veria, že sa poriadok s pomocou dobrovoľníkov podarí udržať aj v budúcnosti.

Tu sú mená tých, ktorí svojou usilovnou prácou prispeli k úspešnej brigáde:

Brigádnici OZ Petra Bošňáka a občianskej skupiny Šaľa-Tvoje mesto T. Karafa, R.Andráši, G. Lacková, K.Gremeňová, L.Švikruha, A.Obúlaná, M.Bartišeková, M. Liptaiová, E.Varga, P.Janega a ostatní.

ZŠ Ľ. Štúra, Pionierka ul., Šaľa V dopoludňajších hodinách sa brigády zúčastnili deti II.A triedy spolu s triednou p.uč. Mgr. Z. Zaťkovou: J.Š.Czemez, R.D. Gáll, B. Horváthová, L. Horváthová, V. Horváthová, Zbenmei Ji, Liaotao Ji, H. Jurigová, K.Kostolná, V. Lenčéšová, A. Pappová, A. Solčányi, A. Šerešová, N. Végh, T. Zahoranová a dvaja obetaví ockovia – K. Kostolný a E. Lenčéš.

Popoludní sa k ďalším dobrovoľníkom pridali aj deti zo ŠKD spolu so svojimi učiteľkami A. Majerovou a K. Kmotríkovou: M. Kumaj, D. Kiss, N. Hučko, K. Pogranová, R. Sekerešová, N. Bujková, L. Plevková, J. Machan, A. Kunová, V.Vozárová, K. Bóriková; L. Lovászová, B. Vagovičová, D. Dufalová, V. Szomolaiová.

Deťom sa táto aktivita veľmi zapáčila, pretože videli výsledok svojej práce, veľa o brigáde rozprávali, vymysleli značky, zobrazujúce znečisťovanie prostredia a nakreslili, čo by si želali, aby po vyčistení a úprave danej lokality slúžilo dospelým, ale hlavne im – deťom. Pocity žiakov najlepšie vyjadril nápis, ktorý farebnými kriedami napísala skupinka dievčat na betónovom „námestí“ v lesoparku:

[size=14][cen­ter]„Chceme čistý Váh!“[/center][/si­ze]

Žiaci Spojenej školy si počas brigády užili aj veľa zábavy pod vedením svojich pedagógov a K. Gremeňovej, ktorá im pri práci vysvetlila, že je omnoho ľahšie poriadok udržiavať ako upratovať neporiadok po druhých. Porekadlo o tom, že „Poriadok sa nerobí, ale sa udržiava“ si mnohí z nich určite zapamätajú. Organizátori brigády sú radi, že žiaci prisľúbili pomoc aj v budúcnosti a veria, že v ich radoch nájdu „zdravé jadro“ ekologického krúžku na tejto škole, ktoré bude vzorom pre ostatných. O dobrej nálade svedčia fotografie v galérii pod článkom.

Žiaci Spojenej školy, ktorí sa zúčastnili brigády dňa 13.3.2012: //Benko Richard, Dičér Erik, Döme Omar, Gál Peter, Lenčéš Andrej, Seleši Marian, Sklenár Juraj, Svitač Erik, Sýkora Dávid, Száraz Tomáš, Takács Matúš, Tóth Dávid, Užovič Patrik, Pedagogický dozor: PaedDr. Milan Arpáš, Mgr. Marta Nagyová //

Priložte aj Vy „ruku k dielu“, aby sa dobrá vec pre nás všetkých podarila! Všetci ste srdečne vítaní!

Organizátori brigády: Gabriela Lacková predseda OZ Petra Bošňáka Róbert Andráši organizátor občianskej skupiny Šaľa -Tvoje mesto

mladez_brigadovala
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM