Rastislav Búgel Samospráva

Mestská polícia v uliciach: zamerajú sa na kontrolu cyklistov

Mestská polícia (MsP) v Šali zvýši počet hliadok, ktoré budú kontrolovať správanie cyklistov na moste cez Váh i pešej zóne.

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia v uliciach: zamerajú sa na kontrolu cyklistov
Zdroj: TASR

Ako informovala radnica, v poslednom období bol zaevidovaný nárast sťažností a negatívnych ohlasov na správanie sa cyklistov, ktorí svojou jazdou často ohrozujú chodcov.

Dodatočné opatrenia

„Po upozornení na povinnosť tlačiť bicykel po chodníku na cestnom moste, sa situácia vôbec nezmenila. Nakoľko zákon o cestnej premávke jasne definuje, že cyklista môže na bicykli jazdiť len po cestičke pre cyklistov, prípadne po pravej strane vozovky alebo na pravej krajnici ak tým neohrozuje chodcov, je nutné pristúpiť k dodatočným opatreniam. V spolupráci s MsP Šaľa budeme dbať na bezpečnosť chodcov na chodníku aj pešej zóne a to zvýšením hliadok zameraných práve na cyklistov, ktorí svojou jazdou po chodníku neakceptujú zákon a ohrozujú tak chodcov,“ uvádza sa v stanovisku magistrátu v reakcii na sťažnosti obyvateľov Šale.

Alternatíva v podobe cyklokoridoru

Obavy o bezpečnosť chodcov sú tiež jedným z dôvodov, pre ktoré radnica neplánuje podporiť myšlienku vytvorenia koridoru pre cyklistov na pešej zóne. Primátor Šale Jozef Belický takúto iniciatívu nepovažuje za ideálne riešenie. Vytvorenie cyklokoridoru by podľa jeho slov spôsobilo, že cyklisti budú menej opatrní, pretože sa budú spoliehať na to, že im na cyklokoridor nikto nevstúpi. Ako však pripomenul, pešiu zónu často využívajú rodičia s deťmi.

Výzva k tolerancii

„Je ťažké stopercentne ustrážiť dieťa, aby na cyklokoridor nevstupovalo. Riešením by tak mohlo byť zábradlie, ktoré je ale nákladné. Navyše, pešia zóna v Šali je tvorená ako komplexný priestor s prevádzkami vpravo aj vľavo, čím sa predpokladá nevyhnutý a neustály vstup chodcov na cyklokoridor. Okrem toho, dĺžka pešej zóny je len 130 metrov, čo nie je taká veľká vzdialenosť, pri ktorej by žiaden z cyklistov svoj bicykel nezvládol tlačiť. Opätovne tak vyzývam k väčšej tolerancii a obozretnosti cyklistov, ale aj chodcov,“ uviedol Belický.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM