Rastislav Búgel Samospráva

Mesto vyčlenilo 5000 eur: Pôjdu na financovanie projektov navrhnutých občanmi

Mestské zastupiteľstvo v Šali vyčlenilo z mestského rozpočtu 5000 eur. O ich využití môžu rozhodnúť samotní obyvatelia mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyčlenilo 5000 eur: Pôjdu na financovanie projektov navrhnutých občanmi
Zdroj: TASR

„Jednotlivci i skupiny obyvateľov môžu do konca mája podávať svoje projekty a návrhy, ako skrášliť či zlepšiť život v meste. Realizácia najlepších projektov je naplánovaná na druhý polrok tohto roka,“ informovala hovorkyňa mesta Erika Kollerová. Projekty bude posudzovať komisia, ktorú vymenuje primátor Šale. Jej členovia zhodnotia možnosti realizácie z hľadiska zákonnosti, či sú projekty v súlade s územným plánom, či sú na ich realizáciu dostupné inžinierske siete, posúdia aj potrebu projektovej dokumentácie.

Šaľa sa zaradila medzi samosprávy, ktoré sa rozhodli podporiť občiansky rozpočet. Cieľom participatívneho rozpočtu je, aby sa obyvatelia priamo zúčastnili na použití časti financií z mestskej pokladnice, skonštatovala Kollerová. „Sú to práve obyvatelia, ktorí navrhnú a spracujú projekt, pričom mestský úrad im bude nápomocný ako odborný poradca v tom, že vyhodnotí lokalitu v zmysle majetkových vzťahov, vhodnosť výberu lokality, reálnosť rozpočtu,“ povedala. V minulom roku sa prostredníctvom participatívneho rozpočtu podarilo vybudovať detské ihrisko na ulici Mostovej a obohatiť existujúce ihrisko na ulici Novomeského o lezeckú stenu.

Môže vás zaujímať:

Radnica pripravuje brožúru o Šali: Hľadá do nej fotografie

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM