Zlatica Gregorová Samospráva

Mesto Šaľa pokračuje v opravách: Kultúrny dom vo Veči chcú zrekonštruovať

V poslednom období sa roztrhlo vrece s opravami, či rekonštruovaním rôznych verejných objektov. Väčšina z nich bola postavená pred mnohými desiatkami rokov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Šaľa pokračuje v opravách: Kultúrny dom vo Veči chcú zrekonštruovať
Foto: Zlatica Gregorová

A keďže väčšina z budov už stojí vyše štyri desaťročia od svojho vzniku, prichádza čas a šanca postupne budovy obnoviť. Večiansky Spoločenský dom stojí od roku 1974. Osemdesiate roky boli známe obdobím, kedy vznikali známe stavby najmä vďaka Akciám „Z“. Rôzne obchody, kultúrne stánky a mnohé iné vznikali za pomoci samotných občanov a vďaka nim väčšina stojí dodnes.

Ekológia a ekonomika na jednej vlne

Mesto sa i plánovanou modernizáciou, znížením energetickej náročnosti budovy mestského úradu snaží správať ekologicky a taktiež ekonomicky. Štyridsaťročné budovy sú v stave, kedy rôzne opravy, či väčšie rekonštrukcie nutne potrebujú. Mesto Šaľa má v úmysle investovať do opravy kultúrneho domu vo Veči. Úsilie mesta na tomto poli sa začalo dávnejšie. V súčasnosti radnica žiada o Nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia, Rekonštrukcia kultúrneho domu Šaľa-Veča – zníženie energetickej náročnosti.

Mesto plánuje opraviť i šaliansky kultúrny stánok

Ako sa na druhom tohtoročnom zasadnutí MsZ v Šali vyjadrila  referentka pre rozvojovú stratégiu a štrukturálne fondy na MsÚ Šaľa, Eliška Vargová: „Projekt na opravu kultúrneho domu bol spracovaný už v roku 2015.“ V súčasnosti mesto žiada o Nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.

V novom projekte sa počíta s opravou interiéru i exteriéru budovy Spoločenského domu vo Veči. Pôvodný projekt na komplexnú rekonštrukciu mal rozpočet okolo 5. mil. Eur. Teraz sa podľa nového návrhu musí mesto vtesnať do značne okresaného rozpočtu 2 mil. Eur. V budúcnosti sa počíta i s rekonštrukciou šalianskeho kultúrneho domu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM