Rastislav Búgel Samospráva

Mesto otvára novú škôlku: Jej súčasťou bude špeciálna trieda pre autistov

V priestoroch existujúcej Základnej školy na Bernolákovej ulici v Šali – Veči začne od začiatku septembra fungovať nová materská škola, ktorej zriaďovateľom bude mesto Šaľa. Súčasťou škôlky bude špeciálna trieda pre deti s autizmom.

Ilustračný obrázok k článku Mesto otvára novú škôlku: Jej súčasťou bude špeciálna trieda pre autistov
Zdroj: TASR

„Mesto Šaľa je zrejme prvou samosprávou na Slovensku, ktorá takúto triedu otvára. Bežne býva jej zriaďovateľom okresný úrad alebo sú takéto škôlky súkromné,“ informovala vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika Velázquezová.

Nápad od rodiča

Kapacita špeciálnej triedy je šesť detí, už teraz je naplnená. Päť zo šiestich detí pochádza zo Šale, jedno dieťa bude dochádzať do škôlky z neďalekej obce Močenok. „Nápad zriadiť triedu pre autistické deti prišiel od rodiča zo Šale. Náklady pre rodičov budú rovnaké ako na dieťa v bežnej mestskej škôlke,“ povedala Erika Körösi z Mestského úradu v Šali.

Využili priestor

Počas riadnych zápisov do materských škôl sa v Šali nepodarilo umiestniť 29 detí. Mesto sa preto rozhodlo využiť voľné kapacity základnej školy vo Veči, kde počet žiakov v posledných rokoch klesal a uvažovalo sa dokonca i o zániku školy. „Vedenie mesta a poslanci sa rozhodli využiť priestory na zriadenie novej materskej školy, pričom ponechali aj školu,“ skonštatovala Körösi. Priestory materskej školy vznikli prestavbou prízemia budovy, triedy pre žiakov základnej školy budú na poschodí. Obe zariadenia budú mať samostatný vchod. Na dvore pribudli lavičky, šmýkačky, pieskovisko. Do začiatku školského roka bude ešte osadená a sfunkčnená nová fontánka, ktorá nahradí pôvodnú nefunkčnú. Prestavbu za 16.000 eur hradí škola z vlastného rozpočtu. V novej škôlke sa otvárajú okrem špeciálnej triedy aj dve klasické triedy s celkovou kapacitou 44 detí. Doteraz vyhovelo mesto 29 žiadostiam o prijatie dieťaťa do tejto materskej školy. Rodičia ešte majú možnosť požiadať o zápis do začiatku septembra, v prípade voľných miest škôlka prijme deti aj neskôr.

Integrované deti

V novej materskej škole bude pracovať šesť učiteliek, v každej triede po dve. V obidvoch bežných triedach bude jedno dieťa integrované. „Máme tu jedno dievčatko s Downovým syndróm. Bude v bežnej triede, ale bude mať svoj individuálny program a preto potrebuje asistenta,“ povedala Velázquezová. Deti s autizmom a integrované deti by potrebovali celkovo štyroch asistentov, ktorých však musí schváliť okresný úrad. Ak by úrad nesúhlasil s financovaním odborných asistentov, pomôcť by mohli matky detí. „Máme informácie aj o projekte z nadácie, ktorý sa zameriava na autistické deti. Dá sa z neho získať 3500 eur na zariadenie, určite pôjdeme do toho,“ skonštatovala Velázquezová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM