Peter Štrbo Rôzne

Mesto chce získať park zámenou za svoje pozemky

Mesto Šaľa naďalej pokračuje v snahe získať nemocničný park. Mestskí poslanci sa rozhodli ponúknuť kraju na zámenu pozemky vo vlastníctve mesta pod cestami druhej a tretej triedy, ktoré spravuje kraj.

Snaha o získanie nemocničného parku, ktorý v súčasnosti patrí Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK), pokračuje. Mesto Šaľa sa rozhodlo o zeleň zabojovať a park chce s NSK vymeniť za svoje pozemky. „Mestskí poslanci sa rozhodli ponúknuť na zámenu pozemky pod cestami, ktoré spravuje kraj a kde vlastníkom je mesto Šaľa. Sú to vlastne všetky pozemky pod cestami II. a III. triedy, ktoré sú v intraviláne mesta. Sú výmerou zhruba rovnaké. Ťažko hovoriť o finančnej rovnosti, ale keď k tomu prirátame zhruba 50 miliónov slovenských korún (1.659.695,94 e­ura), ktoré mesto Šaľa investovalo do majetku samosprávneho kraja od roku 2003, tak si myslím, že naša ponuka ďaleko prevyšuje to, čo od samosprávneho kraja žiadame,“ uviedol primátor Šale Martin Alföldi. Ako dodal, o tom, či k zámene pozemkov dôjde, alebo nie, musia s konečnou platnosťou rozhodnúť krajskí poslanci.

Krajský parlament schválil rozčlenenie nemocničných nehnuteľností na šesť logických celkov a ich predaj do súkromných rúk. Obyvatelia Šale sa obávajú, že po ich predaji sa pôvodný park zničí. Šaliansky magistrát sa ho preto snaží získať do svojho vlastníctva. Mestské zastupiteľstvo už požiadalo NSK o jeho odpredaj za symbolické jedno euro. S takýmto riešením však krajskí poslanci a ani predseda NSK Milan Belica nesúhlasili. „Nech mesto ponúkne nejaký obdobný majetok takéhoto rozsahu a vymeníme ho. To je riešenie, ktoré musí uspokojiť aj občanov a nebude nás nútiť porušovať zákon. Lukratívny majetok dávať za jedno euro? Tí ľudia majú úprimný záujem riešiť situáciu, ale predsa len ju treba riešiť v zmysle platných slovenských zákonov,“ skonštatoval začiatkom novembra Belica.

Park v areáli niekdajšej nemocnice bol vybudovaný v 50. rokoch minulého storočia. Za jeho záchranu ešte v júni rozbehlo Občianske združenie (OZ) Petra Bošňáka petíciu, ktorú doteraz podpísalo viac ako 4000 ľudí. Rastie tu viac ako 450 listnatých a ihličnatých stromov, ktorých spoločenská hodnota podľa vyhlášky Ministerstva životného prostredia SR je 385.696 eur.

Zdroj: TASR Súvisiace články: [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.117159_Ne­mocnicny-park-v-Sali-ma-stale-nadej-na-zachranu.52]Ne­mocničný park v Šali má stále nádej na záchranu[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM