Zlatica Gregorová Samospráva

Memorandum za obchvat Šale: Čím sa zaviazali jeho signatári?

Počas minulého týždňa bolo v Šali podpísaný dôležitý dokument. Nastane posun vo výstavbe obchvatu?

Ilustračný obrázok k článku Memorandum za obchvat Šale: Čím sa zaviazali jeho signatári?
Foto: Zlatica Gregorová

Vo štvrtok 12. januára 2017 sa v Šali zišli starostovia 12 obcí nášho okresu, zástupcovia Nitrianskeho samosprávneho kraja, ako i generálny riaditeľ Duslo Šaľa, a.s. Spoločne podpísali Memorandum, ktoré sa týka toľko polemizovaného obchvatu mesta.

Cesta I/75 je významnou komunikáciou prechádzajúcou viacerými samosprávnymi krajmi od mesta Sládkovičovo, cez okresné mestá Galanta, Šaľa, Nové Zámky, cez Veľký Krtíš až po Lučenec.

Po početných rokovaniach predstaviteľov mesta Šaľa, protestoch za obchvat i stretnutiach s ministrom dopravy priamo v Šali a návšteve ministra financií Petra Kažimíra je na svete Memorandum o spolupráci pri presadzovaní výstavby preložky cesty I/75 – obchvatu mesta Šaľa.

Najviac diskutovaný je najmä komplikovaný prejazd cez most, kde sa počas dňa sústreďuje neúmerné množstvo dopravných prostriedkov, ako sú osobné i nákladné automobily. Takto veľmi často dochádza k dopravným kolapsom. Ako sa uvádza v Memorande:“Mesto má jediný most cez rieku Váh, na ktorom sa sústreďuje celá doprava. Intenzita dopravy v intravilánových úsekoch v Šali vysoko prekračuje krajské priemery na jednotlivých kategóriách ciest.“

Význam obchvatu mesta Šaľa bude najmä v tom, že sa ním odbremení a upraví terajšia nevyhovujúca dopravná situácia pri prejazde mestom. Menovaní predstavitelia svojimi podpismi dokazujú a zároveň sa i zaviazali k vzájomnej solidarite v presadzovaní záujmov výstavby obchvatu. Okrem viacerých pozitivít sa znížia nežiaduce emisie z výfukových plynov v meste. Výstavbou obchvatu dôjde i k bezpečnejšiemu a kvalitnejšiemu životu obyvateľov mesta a jeho okolia.

V Memorande sa spomína i situácia spred rokov. Už dávnejšie tu bolo osadené dočasné dopravné značenie.:„Od roku 2005 je v meste Šaľa dočasné dopravné značenie, ktoré zjednosmernilo pohyb dopravy v smere z Galanty a do Galanty. Toto dočasné riešenie vtedajšie Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR povolilo do vybudovania plánovaného obchvatu v meste Šaľa.“

Celé znenie Memoranda o spolupráci pri presadzovaní výstavby preložky cesty I/75 – obchvatu mesta Šaľa si môžete prečítať na webe mesta – šaľa.sk.

„Signatári Memoranda deklarujú, že ich cieľom je vyvíjanie spoločného úsilia:pri aktívnom presadzovaní obchvatu mesta Šaľa a jeho priorizáciu v rámci Slovenska, pri vydaní stavebného povolenia, pri majetkovom vysporiadaní pozemkov, potrebných pri výstavbe obchvatu a získanie stavebného povolenia, v zabezpečení realizácie výstavby obchvatu,“ píše sa ďalej v dokumente.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM