Martin Bohunický Futbal

Lukáš Szabó: Futbalu sa snažím obetovať všetko

Nedávno oslávil 20. narodeniny a už patrí k ťahúňom šalianskeho tímu. Dlhé týždne sa drží na špici tabuľky druholigových kanonierov. Prinášame vám rozhovor s Lukášom Szabóom.

Ilustračný obrázok k článku Lukáš Szabó: Futbalu sa snažím obetovať všetko
Foto: Milan Pospiš / Zdroj: M-Foto Šaľa

Lukáš prišiel na rozhovor očividne sklamaný zo sobotňajšej prehry a podľa jeho slov to len tak skoro neprejde. Ako sám tvrdí, prehry neznáša.

Čo sa stalo včera s Dubnicou? Bolo na tebe vidieť veľké sklamanie…
Treba povedať, že sme chceli. Pravdepodobne sme ale chceli až príliš a to nám zrejme zväzovalo nohy, v kabíne z toho boli všetci sklamaný. Ale Dubnica hrala dobre, je to futbalový tím, sú to mladí, šikovní chalani. Veď najstarší hráč mal len 24 rokov.

Málokto by si vsadil na to, že by ste si zo Senca a Michaloviec priviezli 6 bodov. Ako si videl tieto zápasy?
Treba povedať že v Senci sme hrali výborne, hrali sme veľmi pekný, kombinačný futbal a domácich sme nepustili prakticky k ničomu. V Michalovciach sme síce dostali rýchly gól, do polčasu sa nám však podarilo vyrovnať a v druhom polčase už oba tímy šli za víťazstvom. To bol jednoducho zápas, ktorý nemohol skončiť remízou, niekto ten gól dať musel. Našťastie sme to boli my.

Posledné 3 kolá hráte s Ružinou, Liptovskym a Šamorínom, čo sú tímy zo spodku tabuľky. Myslíte na 9 bodov?
Ružiná je nepríjemný súper, pravdepodobne hrajú doma jeden z posledných zápasov, preto sa budú chcieť ukázať. My chceme odčiniť prehru a v 2 domácich zápasoch to potvrdiť, 9 bodov je jednoznačný cieľ. Chceme zimovať čo najvyššie.

Je síce ešte priskoro, no hovoríte v kabíne o postupe? Veľa sa diskutuje o tom, či by v prípade postupu Šaľa hrala najvyššiu súťaž alebo by prenechala licenciu niekomu inému..
Zatiaľ je rozhodne priskoro na podobné myšlienky, zatiaľ sa sústredíme na ďalšie zápasy, sme radi, že stojíme v tabuľke tak, ako stojíme. Je to určite lepšie, ako keby sme sa trápili niekde na chvoste s 9–10 bodmi. No myslím, že v Šali by si všetci radi zahrali najvyššiu súťaž a všetci sa budeme snažiť o to, aby sme sa tam dostali.

Aké je to byť v tak mladom veku najlepším strelcom druhej ligy?
Tak, padá to tam. Spočiatku som to príliš nevnímal, ale priznám sa, že teraz už to jedným očkom sledujem. Samozrejme, prvoradý je úspech tímu a je úplne jedno, kto dá gól.

Na tribúne neraz zaznelo, že s Ondrom Čurgalim ste najlepšia útočná dvojica, akú kedy Šaľa mala. Čím to je, že si na ihrisku tak rozumiete?
Už v príprave sme sa chytili, sadli sme si aj na ihrisku aj mimo neho. Sme dobrí kamaráti a určite nám pomáha aj to, že niesme navzájom sebeckí, nemáme problém dopriať gól tomu druhému.

V Nitre si príliš veľa príležitostí nedostával, nemáš pocit, že si teraz v klube búchajú hlavu? Ako vidíš svoje pôsobenie pod Zoborom.
Snažím sa na to príliš nemyslieť. V Nitre som zažil pekné časy, veľa som sa tam naučil, žiaľ, posledný rok mi trošku pokazil celý dojem z pôsobenia. Najskôr som bol zranený, cez zimnú prestávku sa mi však začalo dariť, bol som najlepším strelcom a hovorilo sa o tom, že by som dostal príležitosť v Áčku. Na jar sa však stal presný opak, viacero hráčov z Áčka chodilo pomáhať juniorke a tak som nakoniec nedostával príležitosti ani tam. Chcel som odísť, dúfal som, že v Šali by mi dali šancu. Nitra ma nechcela pustiť len na hosťovanie, v Šali sa napokon peniaze na prestup našli a ja pevne dúfam, že v klube moju kúpu neoľutujú.

Nitra má momentálne existenčné problémy, sleduješ situáciu v klube? Komu v Corgoň lige fandíš?
Situáciu sledujem, trošku ma to mrzí. Nitra patrí do najvyššej súťaže a verím, že sa to napokon vyrieši a Nitra sa v lige udrží. Vyslovene nefandím nikomu, mám rád futbalové tímy. Páči sa mi Žilina, tým že dáva príležitosť mladíkom a taktiež Trnava pre jej úžasnú fanúšikovskú základňu.

Kde nastalá u teba tá zmena, že sa ti začalo tak dariť?
Tak snažím sa pridávať si aj navyše, trénujem aj individuálne. Možno sa to zlomilo niektorým z gólov, určite mi veľmi pomáha aj nálada v kabíne, sme dobrá partia, dobrý kolektív.

Čo tvoje plány do budúcnosti? Registruješ aj nejaký záujem z iných klubov? Čo tvoje futbalové sny? Kam by si to chcel až v kariére dotiahnuť?
Zatiaľ o ničom neviem, chcel by som minimálne sezónu dohrať v Šali a pomôcť chalanom. Uvidíme, čo prinesie zima. Od malička fandim United, tiež sa mi páči hra Barcelony a celkovo španielsky futbal, páči sa mi tá technická vyspelosť. Ak by sa mi darilo a náhodou by prišla v budúcnosti ponuka z TOP líg, či už Taliansko, Španielsko či Anglicko, to sa jednoducho neodmieta.

Ako vyzerá tvoj bežný deň v týždni?
Zobudim sa, naraňajkujem sa a väčšinou idem na tréning, doma sa len naobedujem a pokiaľ nemáme tréning aj poobede, pokračujem individuálne. To znamená buď posilovňa, alebo si idem na ihrisko zatrénovať s kamarátmi, s chalanmi z dorastu, prípadne aj sám.

Ako si sa vlastne dostal k futbalu?
Už od malička ma lákala lopta, preto som aj od piatich rokov chodil do prípravky v Šali. Keď som mal 12 či 13, odišiel som do Nitry.

Máš popri futbale čas aj na zábavu?
Nie som ten typ, nerád chodím na podobné zábavy, človek sa potom ani nevie sústrediť na futbal a ja sa mu snažím obetovať všetko.

Máš priateľku? Registruješ zvýšený záujem u opačného pohlavia?
To nie, ešte asi niesom na takej úrovni (smiech pozn.red.).

Chcel by si ešte niečo odkázať čitateľom?
Rád by som odkázal našim fanúšikom, že sa budeme naďalej snažiť a urobíme všetko preto, aby sme ich potešili.

Ďakujem za rozhovor, nech sa ti darí aj naďalej.
Tiež ďakujem.

Tabuľka strelcov 2. ligy po 16. kole:

8 gólov: Lukáš Szabó (Šaľa), Róbert Ujčík (Dolný Kubín), Hector Tubonemi (Podbrezová)
7 gólov: Ondrej Čurgali (Šaľa), Jozef Čertík (Rimavská Sobota), Marek Seman (Bardejov)
6 gólov: Pavol Jurčo (Michalovce), Stanislav Velický (Dunajská Streda), Mário Kurák (Ružiná)

Osem Lukášových gólov:

kolo zápas výsledok góly
1. Dolný Kubín – Šaľa 2:4 1
6. Šaľa – Ružiná 5:1 1
7. Liptovský Mikuláš 0:1 1
9. Šaľa – Bardejov 2:0 2
12. Šaľa – Dolný Kubín 2:0 2
14. Šaľa – Rimavská Sobota 1:1 1
Lukáš Szabó a jeho domáce góly
1
Galéria
Lukáš Szabó: Futbalu sa snažím obetovať všetko
19
Galéria
Foto: Milan Pospiš / Zdroj: M-Foto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM