Peter Sýkora Kultúra

Lietajúci Cyprián v Šali

Tvorcovia filmu Legenda o lietajúcom Cypriánovi besedovali so Šaľanmi o príprave filmu.

Šaľania, ktorí sa zúčastnili besedy s tvorcami filmu Legenda o lietajúcom Cypriánovi sa pred premiérou dozvedeli ako vznikal nielen film ale aj kniha ale aj to, čo film pre jeho tvorcov znamená.

Najočakávanejší slovenský film tejto jesene sa v týchto dňoch dostal aj na plátno šalianskeho kina. Šaľania mali unikátnu možnosť dozvedieť sa o filme viac vďaka besede ktorej sa zúčastnili jeho tvorcovia.

Tvorcovia filmu prišli do Šale na pozvanie Ivana Aľakšu, ktorý tvorivý proces sledoval od jeho začiatku a viac ako len premietanie filmu chcel ponúknuť návštevníkom domu kultúry v Šali. Z pútavého rozprávania jeho tvorcov tak mohli sprostredkovane nakuknúť do „filmovej kuchyne.“ Autorka knihy a režisérka mala myšlienku natočiť film o tajomnom mníchovi Cypriánovi vo svoje hlave veľmi dlho, čakala však kým celý príbeh v jej mysli dozreje. Vychádzala z historických prameňov a vypátraných reálií. Spisovateľka, scenáristka a režisérka nám prezradila aký bol pre ňu rozdiel točiť film a písať knihu. Scenáristka a režisérka filmu Mariana Čengel Solčanská** „Film vznikal dlho a ťažko, je to veľmi drahá záležitosť, zatiaľ čo kniha si vyžaduje iba mňa samotnú. Film je dielo mnohých autorov, zatiaľ čo pod knihu sa podpisujem ja sama.“** Vo filme hrá aj talentovaná herečka Kristína Koprdová, ktorá si zahrala Zuzanu Postavu, ktorú stvárnila jej bola veľmi blízka. No spomína aj na menej príjemné momenty z natáčania. Herečka Kristína Koprdová ** „Ja som sa s ňou hneď stotožnila, hlavne kvôli kostýmu a dobe v ktorej sa dej odohráva. Najnáročnejšie pre mňa boli scény, ktoré sa natáčali v zime, bola mi veľká zima a mala som aj triesky v nohách“** Producent filmu Eduard Čengel predstavoval výsledok svojej práce rodákom, prezradil nám aký mal z toho pocit. Producent filmu Eduard Čengel „ Na jednej strane som mal príjemný pocit, ale na druhej strane je to zodpovednosť. Pretože už sme absolvovali veľa takýchto besied v rôznych mestách Slovenska, ale tam človek necíti tú zodpovednosť ako ju cíti pred vlastnými rodákmi.“ Po besede nasledovala autogramiáda s ktorej si záujemcovia mohli odniesť cenné autogramy od svojich hviezd a pozrieť si film na veľkom plátne. Scenáristka a režisérka filmu Mariana Čengel Solčanská „To čo sme tam všetci priniesli, to nadšenie tú vieru, to všetko tam zanechalo veľkú stopu. Je to tam vidieť a cítiť, že ten film tvorili mladí ľudia tvorili ho so strachom a obrovskou láskou a s vierou v to, že to má zmysel.“

cyprian sala
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM