Peter Štrbo Rôzne

Len dve percentá deviatakov s vyše 90-% úspešnosťou

Len dve percentá deviatakov s vyučovacím jazykom slovenským z celkového počtu 42.348 zvládlo úlohy v tohtoročnom Testovaní 9 najmenej s 90-percentnou úspešnosťou a budú vďaka tomu prijatí na strednú školu bez prijímačiek.

Žiakov s vyučovacím jazykom maďarským bolo takto úspešných 3,5 percenta z vyše 3012. Vyplýva to z výsledkov celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka základných škôl, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva.
V tohtoročnom testovaní (9. marca) otestovali spolu 45.400 deviatakov z 1451 škôl. Testy z matematiky napísali s priemernou úspešnosťou 52,9 percenta a zo slovenského jazyka a literatúry na 58,2 percenta. Testovanie dopadlo lepšie pre cirkevné školy. Slovenčina ide o čosi lepšie dievčatám, matematika zas chlapcom.
Rezort pripomína, že väčšina úloh v testoch nebola typickými školskými úlohami zameranými na zapamätané vedomosti a naučené algoritmy. „Úlohy overovali vyššie poznávacie schopnosti žiakov, boli viac zamerané na čítanie s porozumením, matematické a logické myslenie. Overovali hĺbku vedomostí a zručností, schopnosť žiakov aplikovať poznatky či objavovať stratégie riešenia.“

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM