Peter Štrbo Kultúra

Kultúrny život v Šali ohrozený?

Mestské kultúrne stredisko má od nového roka získať právnu subjektivitu. Schválenie poslaneckého návrhu Heleny Psotovej vyvolalo zaujímavú diskusiu. Podľa vedúcej MsKS Ľudmily Iványiovej to nie je najšťastnejšie riešenie, poslankyňa Psotová hovorila

Podľa schváleného poslaneckého návrhu poslankyne Psotovej by sa malo Mestské kultúrne stredisko (MsKS) od nového roka pretransformovať na rozpočtovú organizáciu, čiže získa právnu subjektivitu, rovnako ako tomu je od roku 2009 pri Mestskej knižnici Jána Johanidesa. Ako rozpočtová organizácia bude kultúrne stredisko samostatne hospodáriť s prostriedkami, ktoré mu pridelí zo svojho rozpočtu mesto. Podľa Heleny Psotovej sa touto transformáciou otvoria pre MsKS nové možnosti na získanie finančných prostriedkov z rôznych dotačných či grantových programov.

Ľudmila Iványiová, vedúca MsKS schválenie poslaneckého návrhu Heleny Psotovej nepovažuje v súčasnej finančnej situácii za najšťastnejší krok a vyjadrila obavy zo zhoršenia kultúrneho života v Šali, nakoľko sa zvýšené prevádzkové náklady môžu premietnuť do poklesu kvality mestských kultúrnych podujatí. Podľa vedúcej MsKS by totiž museli prijať minimálne jedného nového zamestnanca – ekonómku a z vlastných zdrojov hradiť údržbu budov či prevádzkové a mzdové náklady. „V rámci projektov je tam určite väčší priestor na získanie finančných prostriedkov. Tie sa však vo veľkej miere týkajú najmä podpory kultúrnych podujatí, čo podľa mňa nerieši ostatné náklady, ktoré nám vzniknú transformáciou na rozpočtovú organizáciu,“ doplnila Ľudmila Iványiová.

Video: Prečo sa Helena Psotová rozhodla navrhnúť túto zmenu, aké sú podľa nej najväčšie výhody prechodu na rozpočtovú organizáciu a aký ma na to názor Ľudmila Iványiová, vedúca MsKS a poslankyňa, ktorá má veľmi blízku ku kultúre Erika Velázquezová?

Kultúrny život v Šali ohrozený?
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM