Peter Sýkora Iné športy

Kulturista Koloman Tóth získal tretí európsky titul

Nededskému naturálnemu kulturistovi Kolomanovi Tóthovi sa podarilo vo francúzskom Marseille opäť vrátiť na európsky trón v kategórii Masters 2 (nad 50 rokov).

Naturálna kulturistika (poznámka: čistá bez použitia podporných prostriedkov) patrí už viac rokov medzi najúspešnejšie športové odvetvia na Slovensku, nakoľko jej reprezentanti sa vracajú z európskych a svetových šampionátov pravidelne s medailovými ziskami. Už viac ako päť rokov patrí k tým najlepším a najspoľahlivejším slovenským reprezentantom Koloman Tóth z Nededu. V minulom roku skončil na majstrovstvách Európy v belgickom Bruseli druhý, keď vyhral francúz Lionel Sorin, ale na svetový šampionát do Kapského Mesta (JAR) necestoval pre nedostatok finančných prostriedkov, z čoho bol dosť sklamaný (poznámka: Koloman Tóth je dvojnásobným majstrom sveta z Bolzana a poľského Bydgoscza, naviac aj držiteľom striebra z Madridu). Rodinná súdržnosť, pomoc priateľov z ŠK Koli FIT Vlčany (úspešný reprezentant tu vykonáva aj funkciu šéf trénera), Exedra Fit Šaľa, sponzorskej obce, ale aj rady podpredsedu Slovenskej spoločnosti pre naturálnu kulturistiku a fitness (SSNKF) Viliama Rigu, boli dôvodmi, že pokračoval v pretekárskej činnosti ďalej. Na tohoročné súťažné podujatia zvolil podobný model prípravy s určitými vylepšeniami, ktoré sa osvedčili.** Testom pred štartom na ME v Marseille bol 2. ročník Victory cup vo Veľkom Grobe, kde Koloman Tóth suverénne zvíťazil.** Generálkou boli medzinárodné majstrovstvá Česka (Nemecko, Litva, Slovensko) v Českých Budejoviciach, kde skončil druhý, za úradujúcim majstrom sveta Jánom Kloudom. Súťaž v kategórii Masters 2 (nad 50 rokov) bola nadmieru nabitá, nakoľko okrem minuloročného majstra Európy Sorina, štartoval aj majster Európy z roku 2009 z kategórii Masters 1 (do 50 rokov) talian Carlo Sardello a ďalší medailisti z minulých rokov. Koloman Tóth však „predal“ v súťaži to, čo mal natrénované a stal sa už po tretí krát majstrom Európy (predtým zvíťazil v španielskom mestečku Sitges a vo francúzskom meste La Tour Dupin), keď odplatil porážku francúzovi Sorinovi a tretí skončil favorit Sardella. V kategórii mužov do 85 kg, ďalší regionálny zástupca Erik Tóth z Exedra Fit Šaľa získal bronz. V súčasnosti by mohol čerstvý majster Európy Koloman Tóth oddychovať a prijímať gratulácie. On však nechce zaspať na vavrínoch a kuje plány, ako sa najlepšie sa pripraviť na novembrové Majstrovstvá sveta 2010 v španielskej Barcelone. Verí, že všetci tí, čo mu doposiaľ pomáhali v získavaní finančných prostriedkov a vytváraní tréningových možností: JAV AKC s.r.o., Orion Domáce potreby, obec Neded na čele so starostom Štefanom Jancsóom, Nagyovci v ŠK Koli FIT Vlčany, Exedra Fit Šaľa, či slovenská federácia naturálnej kulturistiky,… podajú pomocnú ruku aj teraz. Športovec takého kalibru, s množstvom toľkých úspechov z európskych a svetových podujatí si takúto podporu verejnosti a zainteresovaných dozaista zaslúži.

Foto č. 1: zľava Milan Virág, starosta obce Neded Štefan Jancsó, ktorý najlepšiu trojicu dekoroval, víťaz Koloman Tóth a nitran Peter Petkeš, na slávnostnom vyhodnotení Viktória cupu vo Veľkom Grobe. Foto č. 2: zľava francúzsky naturálny kulturista Philippe Cartry (skončil na 4. mieste) a čerstvý majster Európy Koloman Tóth počas pózovania. Jozef Sklenár

kulturisti sa
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM