Monika Földešiová Rôzne

Ktoré svaly sú pre naše zdravie najdôležitejšie?

Pokračujeme v našom seriáli o zdravej výžive, životním štýle a správnych spôsoboch cvičenia s tímom Vlada Zlatoša.

Existuje skupina 28 svalov na našom tele, ktoré sú nesmierne dôležité v otázkach zdravia i kondície. Tieto svaly nám pomáhajú držať naše telo v spriamenej polohe a vychádza z nich akýkoľvek fyzický pohyb. Tak ako stromy potrebujú silné a pevné korene, aby odolávali vetru a zlým poveternostným podmienkam, tak aj my potrebujeme tieto svaly celoživotne v skvelej kondícií, aby sme odolávali bolestiam v starobe (napríklad z nefunkčného pohybového aparátu).

Napríklad starým ľuďom tieto svaly umožňujú prežívať skvelý dôchodok bez bolesti chrbta a iných častí tela za predpokladu, že sa o ne systematicky po celý život starali a neprestali do dnes. Športovcom zas pomáhajú zlepšovať ich fyzickú zdatnosť a dôkladným trénovaním týchto svalov sa ich výkony môžu neustále posúvať k novému osobnému maximu. A bežným ľuďom tieto svaly pomáhajú žiť plnohodnotný život v optimálnom zdraví i kondícii.

Pýtate sa ktorých 28 svalov je tých najdôležitejších? Ide o komplex hlbokých svalov v oblasti panvy, brucha a chrbtice, presne tie okolo ťažiska vášho tela (2cm pod pupkom). Zabudnite na „kocky“ na bruchu a stroje v posilňovni. Činky vám túto svalovú skupinu pomáhajú rozvíjať len minimálne, ak vôbec. Musíte cvičiť s vlastnou hmotnosťou, aby sa dostavili výraznejšie výsledky. Postačí „iba“ 12 až 24 mesiacov dôkladnejšej fyzickej prípravy s vlastnou hmotnosťou – a je to. Táto časová investícia sa vám ale vyplatí, pretože potom budete mať sami potrebu tieto svaly udržovať v dobrej kondícii celoživotne. Možno získate aj duševné ambície posúvať ich výkon tréningovým procesom k novému maximu. Práca s vlastnou hmotnosťou je jedno veľké dobrodružstvo. Nie len že zlepšujete funkčnú stránku vášho pohybového aparátu, ale zároveň sa učíte nové pohybové vzorce, ktoré sú obohateným aj pre vaše mozgové hemisféry.

Pochopte prosím, že tieto svaly poskytujú vášmu telu maximálnu oporu v bode ťažiska, z ktorého vychádza váš pohyb. Sú preto základným kameňom vašej kondície. Nezáleží na tom, či ste vrcholový športovec, stredoškolák, či starenka na dôchodku. Všetci bez rozdielu sa potrebujú zaoberať zlepšovaním týchto svalov, ktoré nám prinášajú toľko benefitov.

Ideálne je, ak sa týmto spevňovacím cvičeniam venujete aspoň 60 minút za týždeň. Čím viac polôh vystriedate, tým lepšie. Pre začiatočnú inšpiráciu si pozrite foto ukážky cvičení, ktoré môžete začať skúšať hneď teraz doma pred televízorom. Ak potrebujete ďalšiu vizuálnu inšpiráciu, navštívte portál YouTube a vyhľadajte si naše mená (Vlado Zlatoš alebo Tina Turnerová). Nájdete množstvo video ukážok a cvičení s vlastnou hmotnosťou i pomôckami.

Série ani opakovania v takýchto cvičeniach nehrajú žiadnu úlohu. Dôležitá je intuícia a vnútorný pocit sily. Ak sa vám pohyb nedarí vykonať v plnom rozsahu, treba prejsť na iný cvik, ktorý zapája ďalší komplex svalových partií. Všetko čo vyzerá ľahko, bolo najprv ťažké natrénovať a trvalo to veľmi, veľmi dlho. Preto nezúfajte, ak vám niečo nejde na prvý krát. Nám niektoré pohyby, polohy a silové výdrže trvali nacvičiť celé roky (aj to iba krok za krokom). Preto cviky realizujte minimálne 3–4 krát do týždňa zhruba po 20 minút, okrem iných kondičných cvičení (pamätáte si na intervalový tréning?).

Držíme vám palce, staňte sa lepšou verziou samých seba ešte dnes

Wellness Team: PaedDr. Vlado Zlatoš a Mgr. Tina Turnerová Zdroj: www.vladozlatos.comwww.bioeshop.sk

vlado zlatos
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM