Zlatica Gregorová Samospráva

Kraj rozdeľoval dotácie na kultúru: Kto z okresu Šaľa získal príspevok?

Samosprávy si gazdujú podľa svojho rozpočtu. Z balíka financií pomáhajú s rozvojom dedín i miest a dotujú svoje združenia.

Ilustračný obrázok k článku Kraj rozdeľoval dotácie na kultúru: Kto z okresu Šaľa získal príspevok?
Foto: Zlatica Gregorová

Práve nášmu okresu nedávno schválili Nenávratné finančné príspevky na kultúrnu činnosť poslanci Nitrianskeho samosprávneho kraja. Druhé tohtoročné zastupiteľstvo, ktoré sa konalo v marci 2018 tak prinieslo radosť jednotlivcom aj spolkom, ktoré sa snažia o rozvoj, reprezentovanie miest a či dediny alebo sa podieľajú pri príprave kultúrnych podujatí.

Celkovo dostane dotácie deväť dedín nášho okresu aj s mestom Šaľa. Suma, ktorú poslanci na tento rok odsúhlasili je 61 200 eur.

Na kultúrne aktivity

Ako Nitriansky samosprávny kraj uvádza, dotácie na kultúru môže dostať žiadateľ, ktorý sa zaoberá „prezentáciou kultúry, uchovávaním nehmotného kultúrneho dedičstva a aktivitami kultúrno-osvetovej činnosti (festivaly, umelecké prehliadky, tvorba inscenácií, výstavy, uchovávanie a osvojovanie si tradičných zručností, kultúrna tvorivosť a kultúrne aktivity) a záujmovo-umeleckou činnosťou.“ Patrí tu aj publikačná činnosť, rozvoj cestovného ruchu aj osvetová činnosť, cezhraničná spolupráca a aktivity vzdelávacieho charakteru pre deti a mládež.

Mesto Šaľa

V Šali sa príspevok podarilo získať hneď viacerým združeniam. CASTRUM GHYMES Šaľa zorganizujú Murársky workshop a CSEMADOK – Základná organizácia Šaľa pripraví kultúrne podujatie. Poetka Dana Janebová získala dotáciu na svoju básnickú zbierku: Impresie srdca a pomohli aj Detskej farme Humanita, ktorá chystá Tretie desaťročie. Spolu dostanú 688 eur.

Mesto získalo tiež na svoje aktivity. Napríklad usporiada Šaliansky jarmok, pričom sa ujde aj Mestskej knižnici Jána Johanidesa. Na knižný projekt získali tiež dotáciu. Matica slovenská každoročne organizuje Šalianskeho Maťka a bude aj 4. ročník Maxi Festík.

Svoje zastúpenie má aj história. Spoločnosť Petra Pázmánya usporiada výstavu a na zaobstaranie kostýmov sa financie zídu úspešným tanečníkom z TK jumping Šaľa. Nezabudlo sa ani na Veča Fest, či Vianočný festival. Na podporu týchto aktivít činovníci v Šali dostali spolu 11 700 eur.

Advent v Tešedíkove aj víno a folklór

Tešedíkovo má tiež svoje zastúpenie. Usporiadajú tu adventné podujatie, XII. ročník Rozprávkový festival, pomôžu aj miestnej materskej škole, maďarským rodičom a opäť zorganizujú folklórny aj vínny festival. NSK im na tieto aktivity priložilo skoro 9000 eur.

Diakovce získali NFP na rozmanité kultúrne činnosti pribl. 11 000 eur. Naplánované podujatia budú môcť uskutočniť cirkevníci aj Matica slovenská pri Varení podľa starých receptov. Svoju čiastku získalo združenie na realizáciu detského tábora a na svoje si príde aj folklór, tanec, vianočné aktivity.

FS Kepeždanka z Hájskeho potrebuje na vybavenie súboru a v Hájskom usporiadajú IX. ročník Kepežských folklórnych slávností, navštívia pútnické miesta a budú mať oddychové miesto na čítanie. To všetko s prispením NSK sumou 6000 eur. V Hornej Kráľovej by chceli podporu na zabezpečenie súboru a aktivity materského centra a Matice slovenskej. Krajskí poslanci obec podporili čiastkou 1600 eur. Podujatie v Kráľovej nad Váhom Užívame si kultúru bez hraníc dostalo tiež dotáciu vo výške 1000 eur.

Zinscenujú hru

Inscenovanie hry bolo hlavnou požiadavkou združenia z Močenka, taktiež o svoje požiadali aj tanečníci, v Močenku opäť usporiadajú aj tradičné podujatia ako XXVI. Gorazdov Močenok a X. Gorazdovský dvor, spoznajú históriu župy. NSK ich podporil sumou pribl. 8000 eur. Kultúrnou činnosťou budú žiť aj v Nedede, kde bude Sviatok vína a piesní aj Večer chrámovej hudby. Na akcie dostali 3400 eur. Obec Trnovec nad Váhom získala na svoje aktivity 1700 eur a Žihárec na kultúrny festival zase 3400 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM