Peter Štrbo Kultúra

Komu udelia Cenu Jána Johanidesa?

Milovníci literatúry môžu navrhovať laureátov na Cenu Jána Johanidesa. Vyhlasovateľom druhého ročníka literárnej súťaže je mesto Šaľa, Literárne informačné centrum v Bratislave a Honorárny konzulát Slovenskej republiky v Hessensku.

Vydavatelia, organizácie spisovateľov, redakcie literárnych časopisov, kultúrne organizácie, literárne kluby, ale aj jednotlivci môžu navrhnúť kandidátov na udelenie Ceny Jána Johanidesa.
„Laureátmi sa môžu stať občania Slovenskej republiky za prozaické diela uverejnené v slovenskom jazyku,“ uvádzajú vo svojej výzve organizátori súťaže. Tá má dve kategórie. Prvou je Cena Jána Johanidesa za najlepšie prozaické dielo, ktoré vyšlo v rokoch 2010 alebo 2011, s prihliadnutím na dovtedajšie dielo navrhnutého autora a jeho verejný ohlas. „Peňažná prémia je vo výške 1500 eur. Druhá je Cena Jána Johanidesa za najlepšie prozaické dielo mladého autora do 30 rokov, ktoré vyšlo v rovnakom období. Peňažná prémia je vo výške 500 eur,“ informuje sa v propozíciách súťaže.
Návrhy kandidátov na udelenie cien možno posielať do 15. marca na adresu Literárneho informačného centra. Z navrhnutých diel vyberie odborná porota zložená z odborníkov v oblasti literatúry najviac 10 diel z každej kategórie. Tie postúpia do finálového kola. Odborná porota následne rozhodne o laureátoch ceny. Cena Jána Johanidesa vznikla v roku 2010 a udeľuje sa každé dva roky. V roku 2010 ju získal Stanislav Rakús za knihu Telegram. V kategórii mladých autorov do 30 rokov bola ocenená Ivana Dobrakovová za zbierku poviedok Prvá smrť v rodine.

Kto bol Ján Johanides? //Ján Johanides (1931 – 2008) bol významný slovenský spisovateľ a jeho meno nesie aj naša mestská knižnica. Tento rodák z Oravy žil v Šali od roku 1972, bol autorom mnohých poviedok, noviel a románov, esejista, písal rozhlasové hry i filmové scenáre. Stal sa držiteľom Ceny Dominika Tatarku i vydavateľstva Slovenský spisovateľ. //

Zdroj: TASR, Šaľa24 Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM