Monika Földešiová Rôzne

Keď sa porušujú právne predpisy

V organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) pretrváva stav, keď sa nedodržiavajú interné i všeobecne záväzné právne predpisy. Konštatuje to hlavný kontrolór NSK Ignác Púchovský v správe o kontrolnej činnosti za

Tá uvádza, že k pochybeniam dochádza hlavne v oblasti účtovníctva, finančnej disciplíny, verejného obstarávania a hospodárenia s finančnými prostriedkami a majetkom NSK.
Útvar hlavného kontrolóra NSK vykonal v minulom roku celkovo 49 kontrol, pri ktorých zistil 277 prípadov porušenia interných či všeobecných predpisov. „Pri celkovom počte vykonaných kontrol tak vychádza na jednu z nich 5,7 zistených nedostatkov,“ uvádza vo svojej analýze Púchovský. Útvar hlavného kontrolóra vlani kontroloval jednotlivé odbory Úradu NSK, stredné školy i ďalšie organizácie, ktorý zriaďovateľom je kraj. Podľa Púchovského sa najčastejšie porušovali ustanovenia zákona o účtovníctve, o rozpočtových pravidlách verejnej správy či zákona o majetku VÚC. „Najväčší počet zistení na jednu kontrolu vychádza v odvetví školstva a zdravotníctva,“ konštatuje v správe hlavný kontrolór.
Podľa jeho slov je cieľom kontrolnej činnosti zistiť odchýlky od požadovaných kritérií. „A tým zvyšovať stupeň výchovného účinku kontroly a docieliť to, aby sa zistený negatívny stav nevyskytoval. Kontrolované subjekty potrebné opatrenia prijali a predložili včas aj správy o ich splnení,“ dodáva Púchovský.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM