Veronika Zeiselová Od Vás

Kam cez víkend, radia Šaľania: Babie leto v Arboréte Mlyňany!

V našom pravidelnom seriáli dáme priestor vám, našim čitateľom. Posielať nám môžete tipy na víkendové podujatia, prípadne výlety, turistiku. Tip na výlet nám tentoraz poskytla mladá rodina s dieťaťom.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend, radia Šaľania: Babie leto v Arboréte Mlyňany!
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Predpovede počasia na víkend síce nevyzerajú veľmi priaznivo, ale aj keď len na chvíľočku prestane pršať a vyjde slnko, neváhajte a vydajte sa na výlet do Tesárskych Mlynian. Tip na výlet pochádza od rodinky, ktorú tvorí mamina Eva (29), ocino Ján (34) a dcéra Janka (4).

Arborétum Mlyňany patrí pod Slovenskú akadémiu vied

Arborétum Mlyňany Slovenskej akadémie vied je chránený areál v obci Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou v okrese Zlaté Moravce. Má rozlohu 67 ha, a za chránený areál bol vyhlásený v roku 1951. V súčasnosti je arborétum vedeckým pracoviskom SAV. Je prístupné pre verejnosť celoročne. Ku Arborétu sa dostanete za necelých 50 minút zo Šale. „To je tak akurát, aby malá ešte obsedela v aute,“ rozpráva Eva. Vlastné parkovisko tesne pri vstupe do arboréta si pochvaľuje Ján: „Je dostatočne veľké a je zadarmo.“ Aj počas jesene má čo ponúknuť prechádzka po arboréte. „Boli sme tam minulý víkend. Videli sme krásne sa sfarbujúce stromy do jesenného šatu,“ povedala Eva. „Janka si zabehala, poskákala, poukazovali sme jej zaujímavé stromy, ktoré v našich končinách prirodzene nerastú, páčilo sa aj jej,“ dodal Ján.

Čo-to z histórie

Arborétum Mlyňany bolo založené v roku 1892 uhorským šľachticom doktorom Štefanom Ambrózy-Migazzim. Štefan Ambrózy sobášom s Antóniou Migazziovou získal veľkostatok, ku ktorému prikúpil dubovo-hrabový lesík vo Vieske nad Žitavou. V roku 1894 bola dokončená dominanta arboréta – Ambrózyho kaštieľ. Ako popud k vybudovaniu arboréta boli Ambrózymu jeho časté návštevy a pobyty uprostred vegetácie južného Talianska. Spolu s Ambrózym sa na budovaní od začiatku podieľal aj odborný záhradník Jozef Mišák.

Informácie sme čerpali aj zo stránky http://www.arboretum.sav.sk/

Arborétum Mlyňany
13
Galéria
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM