Veronika Zeiselová Kultúra

Kam cez víkend, radí Šaľan Matej (22): Poznáte zrúcaninu Bzovík?

V našom pravidelnom seriáli dávame priestor vám, našim čitateľom. Posielať nám môžete tipy na víkendové podujatia, prípadne výlety, turistiku. Tip na výlet nám tentoraz poskytol Matej (22).

Ilustračný obrázok k článku Kam cez víkend, radí Šaľan Matej (22): Poznáte zrúcaninu Bzovík?
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Počasie sa nám v priebehu týždňa poriadne premenilo, mali sme aj zrážky, aj vietor. Na víkend s[ však celkom dobré vyhliadky, teda nemalo by veľmi pršať, aj keď chladno bude určite. Ak máte chuť niečo zaujímavé vidieť, nechajte si poradiť od vysokoškol8ka Mateja (22). Nezabudnite pozrieť aj fotogalériu s krásnymi zábermi priamo z miesta.

Poznáte Bzovík?

Matej odporúča návštevu zrúcaniny kláštora neďaleko obce Bzovík v okrese Krupina v Banskobystrickom kraji. Aj keď by sa mohlo zdať, že to bude ďaleko, je to iba 125 km od Šale. „Víkendy trávim inak ako väčšina študentov. Keď si porobím veci do školy, nerád sedím doma či v krčme, tak sa radšej vyberiem niekam preč. Toto bol tiež jeden z takých výletov,“ rozpráva Matej. „Zbalil som kamarátov do auta a šli sme pozrieť Bzovík. Zrúcanina, ktorú rekonštruujú, vytvára naozaj mohutný dojem,“ dodáva Matej. Je to miesto, kde nestretnete davy turistov.

Čo-to z histórie

Bzovík je pôvodne kláštor, ktorý bol neskôr prestavaný na pevnosť (hrad). Vznikol v prvej polovici 12. storočia. Tento benediktínsky kláštor bol zasvätený prvému uhorskému kráľovi sv. Štefanovi. Kostol s kláštorom boli v priebehu 15. storočia terčom útokov, viackrát objekt aj vyhorel. Vzápätí na to ho čiastočne prestavali. V 16. storočí pri ohrození tureckým nebezpečenstvom sa urýchleným tempom opevnil aj tento kláštor, aby odolal útokom.

Zdroj info: www.zamky.sk
Foto: Matej V.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM