Webnoviny - Rôzne

Jedno pivo denne chráni pred ochoreniami, tvrdia lekári

Pitie piva v primeraných množstvách môže byť súčasťou zdravého životného štýlu, tvrdia to viacerí európski lekári. Obsahuje základné vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré sú súčasťou zdravej stravy.

(WEBNOVINY) – Výsledky štúdií navyše dokazujú, že pivo má priaznivé účinky pri znižovaní rizika vzniku srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny, cukrovky či osteoporózy. Jedným z odborníkov vyjadrujúcich sa v prospech piva je Licia Iacovello, lekárka pôsobiaca v Spojených štátoch amerických aj v Taliansku. Tá tvrdí, že konzumácia malého piva u žien a veľkého piva u mužov počas jedla pomáha chrániť pred vznikom rakoviny. Ľudia, ktorí ho pijú nadmerne, by podľa nej mali piť menej, ale abstinenti by mali byť informovaní o priaznivých účinkoch umierneného pitia.

Pivo ako liek proti srdcovo-cievnym ochoreniam

Henk Hendriks, holandský odborník na výživu a srdcovo-cievne ochorenia, dospel k záveru, že umiernené pitie hrá významnú úlohu aj pri znižovaní rizika vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Pivo je podľa neho prospešné aj pre ľudí, ktorí už prekonali srdcový infarkt. Ako Hendriks tvrdí, pitie menšieho množstva alkoholu počas jedla zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Dodáva, že je dôležité piť umiernene, ale aj pravidelne. Podľa Hendriksa je prospešnejšie vypiť jedno pivo päť až sedemkrát týždenne ako vôbec alebo jeden či dvakrát. Ženám Hendriks odporúča vypiť jedno malé pivo denne, mužom jedno veľké. Zdôrazňuje však, že akési „šetrenie si“ v podobe nepitia cez týždeň a následného vypitia siedmich pív v piatok nemá žiadne blahodárne účinky, práve naopak.

Pri primeranom pití pivné brucho nehrozí

Dánsky profesor Arne Astrup tvrdí, že primeraná konzumácia piva nemá žiadny vplyv na hmotnosť mužov, takzvané pivné brucho je až dôsledkom pitia viac ako siedmich litrov piva týždenne, najmä však iných faktorov, ako sú fajčenie, stres, nepravidelný spánok, nedostatok fyzickej aktivity či užívanie liekov. Pivo obsahuje 41 kcal na 100 ml, čo je oproti vínu, obsahujúcemu zhruba 77 kcal na 100 ml, podstatne menej. Astrup tvrdí, že konzumácia piva s nízkym obsahom alkoholu dokonca chráni pred obezitou.

**Podporuje obnovu kostí a znižuje krvný tlak **

Doktor Jonathan J. Powell z britského Cambridgeu skúma vplyv konzumácie piva na obnovu kostí. Kosť sa počas života neustále opotrebúva a zároveň sa obnovuje. Na to je potrebný silikón. Pri osteoporóze sa kosť neobnovuje dostatočne rýchlo a slabne. Pivo obsahuje silikón, etanol, antioxidanty, vitamíny B, kalórie a minerály. Jedno veľké pivo podľa Powella obsahuje zhruba 10 mg silikónu, pričom optimálna denná dávka je 15 až 40 mg. Ako Powell tvrdí, pivo nielenže obsahuje silikón, ale ľudské telo ho absorbuje ľahšie a efektívnejšie z piva ako z jedla. Silikón navyše znižuje vysoký krvný tlak. Powell ešte dodáva, že alkoholické pivo je prospešnejšie ako nealkoholické, lebo obsahuje etanol, ktorý chráni pred stratou kostí.

A napokon, taliansky geriater Vincenzo Solfrizzi vyzdvihuje účinky konzumácie jedného alkoholického nápoja denne na spomalenie postupu demencie či Alzheimerovej choroby.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM