Zlatica Gregorová Samospráva

Január priniesol do mesta sneh a ľad: Ako je tom údržba ciest a chodníkov?

Zimnú starostlivosť v Šali zabezpečujú pracovníci i mechanizmy na odhŕňanie, nakladanie i posýpanie chodníkov a ciest. Stíhajú všetky práce?

Ilustračný obrázok k článku Január priniesol do mesta sneh a ľad: Ako je tom údržba ciest a chodníkov?
Foto: Zlatica Gregorová

Zimná údržba ciest a chodníkov v meste Šaľa sa začala 15. novembra 2016. Až do 15. marca 2017 bude tím pracovníkov a mechanizmov udržiavať komunikácie schodné. Počas týchto dní, kedy nasnežilo a nechýba teda sneh a ľad, sú mestské komunikácie priebežne udržiavané. Opýtali sme sa referenta dopravy a technických činností na MsÚ Šaľa, Miroslava Políčka na podrobnosti ohľadom údržby mesta.

„V týchto dňoch zabezpečujeme priechodnosť komunikácií pomocou odhŕňačov a posýpačov. Tie pomáhajú v Šali i v jej mestskej časti – Veči. Mechanizmy sú multifunkčné, takže stíhajú viac prác naraz," informuje Miroslav Políček.

Čo sa týka množstva posypového materiálu, je veľmi ťažké v týchto chvíľach odhadnúť, koľko sa ho počas údržby doposiaľ minulo. Zmesi sú dodávané vo veľkých objemoch a pravdepodobne až po skončení údržbových prác bude zrejmé, koľko materiálu bolo potrebné spotrebovať. Súvisí to s najmä s vývojom počasia. Počas dlhšie trvajúcej poľadovice sa ho samozrejme, spotrebuje viac ako inokedy.

Podľa slov Miroslava Políčka, pracovníci pracujú predovšetkým v nočných hodinách. Pomáhajú im aj multikáry.

Samozrejmosťou je i to, aby si svoje okolie udržiavali a zabezpečovali i samotní obyvatelia pred svojimi obydliami. Počas nepriaznivého počasia, keď sa pred ich domom vytvára ľadový povrch, alebo haldy snehu, je dôležité, aby bol chodník sprístupnený chodcom. Týka sa to i majiteľov prevádzok v meste, ktorí sú tiež povinní zabezpečiť bezpečný prechod pred ich prevádzkou. Týmto spôsobom predídu majitelia budov nepríjemnostiam, ktoré môžu nastať, ak sa v bezprostrednej blízkosti ich budovy pošmykne mladší, či starší chodec.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM