Samospráva

Investície mesta v roku 2013? Výmena palubovky i rekonštrukcia školy

Šaľu čakajú v nasledujúcich rokoch viaceré investície. Aj napriek úsporným opatreniam plánuje magistrát v rokoch 2013 až 2015 spustiť viacero projektov v oblasti školstva, ochrany životného prostredia, sociálnych vecí či dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Investície mesta v roku 2013? Výmena palubovky i rekonštrukcia školy
Foto: Peter Štrbo / Zdroj: Dnes24.sk

Z fondov Európskej únie (EÚ) majú byť v roku 2013 financované zámery, ktoré si podľa informácií z radnice vyžiadajú výdavky vo výške 3.174.617 eur v kapitálovom rozpočte a 288.426 eur v bežnom rozpočte mesta.

„Financovanie týchto projektov bude komplikované,“ upozorňuje mesto v správe o plánovaných investíciách. Aj napriek tomu sa chce magistrát do projektov pustiť. Ide napríklad o revitalizáciu centrálnej mestskej zóny. „Nerealizovanie tohto projektu je nevýhodné, keďže jeho podstatná časť sa týka rekonštrukcie mestských komunikácií. Tieto by mesto muselo časom rekonštruovať z vlastných zdrojov, bez podpory EÚ,“ konštatuje sa v správe.

Z peňazí EÚ sa má financovať aj vybudovanie domova dôchodcov či projekt ochrany ovzdušia. „Pri jeho nerealizovaní by došlo k finančným stratám, keďže mesto už získalo finančnú podporu 192.000 eur na refinancovanie parkoviska na Dolnej ulici,“ upozorňuje šalianska radnica.
V roku 2013 chce začať aj s rekonštrukciou Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským. Náklady na modernizáciu vykurovacieho systému odhaduje mestský úrad na 85.000 eur a náklady na rekonštrukciu elektroinštalácie na 65.000 eur. Stavebné práce by sa mali vykonať etapovito. Vykurovanie v roku 2013 a oprava elektroinštalácie v rokoch 2014 a 2015.

V tomto roku chce mesto v rámci svojich investičných akcií vymeniť aj palubovku v športovej hale. „Náklady na jej realizáciu sú 120.000 eur a vzhľadom na jej charakter bude financovaná z bežného rozpočtu mesta. Verejné obstarávanie sa plánuje vypísať s tým, že splatnosť celého diela bude v roku 2014,“ informovala radnica.

Mesto má naplánované aj ďalšie investície, s ktorými však v rokoch 2013 a 2014 nepočíta. Do plánu na nasledujúce roky sa tak nedostala napríklad rekonštrukcia Materskej školy Palárika, rekonštrukcia a výstavba viacerých miestnych komunikácií, program výstavby parkovísk, investície v dome smútku či rekonštrukcia a zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM