Peter Štrbo Rôzne

Inline speed skating v Šali? Stepné Kozy vedia, ako na to!

Svištiaci zvuk otáčajúcich sa koliesok, rýchlosťou vejúce vlasy. Po práci si obujete korčule a problémy odletia do neznáma. Jazda proti vetru či do kopca. Partia „bláznov“, ktorá chcela skúsiť niečo nové. Predstavujeme vám úspešný inline korčuliarsk

Od roku 2004 oficiálne existuje v Šali jedinečný team s originálnym názvom. Začiatky sprevádzalo nadšenie spojené s biednym technickým vybavením. V roku 2002 sa partia mladých ľudí zúčastnila jedného z prvých inline pretekov na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach. Tam spontánne vznikol názov klubu, ktorý sa udržal dodnes. Partia „bláznov“, ktorá skúša niečo úplne nové. // „Veľmi rád spomínam na prvé účinkovania. Plní entuziazmu, štartovali sme s najhorším možným vybavením. Boli to obyčajné čínske fitness korčule,“// približuje začiatky na scéne hovorca klubu Marián Miškovič. „Štart In-line polmaratónu na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach som napálil, chcete sa predsa držať s tými najlepšími. Po chvíli som však pochopil, že to nie je moja liga čo do výkonnosti, aj do vybavenia. Vyčerpanosť však vynahradili endorfíny celej partie, ktorá v zdraví dorazila do cieľa a rozoberanie zážitkov pri kofole. Tie pocity boli na nezaplatenie. A o tom je šport,“ dopĺňa Marián.

[color=#cc0000]­[size=13]Vysmi­ata koza a prvé medzinárodné úspechy[/size][/co­lor]

Inline speed skating – korčule s veľkými kolieskami v jednom rade a rýchlosť. Dôvodov pre výber tohto typu športu bolo viacero.** „Po práci máte hlavu ako melón, tak si obujete korčule a idete si zatrénovať. Raz idete proti vetru, potom do kopca…Pocit absolútnej slobody, len šum otáčajúcich sa koliesok a vlasy vejúce rýchlosťou. A problémy, ktoré ste riešili, sú preč,“ zanietene vysvetľuje Marián. Logá, dresy a grafika s vysmiatou kozou boli odsúhlasené po vzájomnej dohode členov. Názov klubu sa ľahko udomácnil, mal úspech a partia je pod ním známa vo viacerých krajinách. Pretekov sa zúčastňujú najmä v SR, ČR, občas v Maďarsku či Rakúsku. „Máme svoje meno, aj korčuliarov, ktorí sa z času na čas ocitnú na stupni víťazov. Môj najväčší úspech, ktorý si najviac cením, je 8. miesto na 24-hodinovke 10 členných tímov v Le Mans vo Francúzsku, kde sme ako reprezentácia Slovenska v konkurencii 300 tímov pekne zabojovali. Tam sa vytvorili pekné priateľstvá a tamojšia atmosféra bola neopísateľná,“** približuje Marián úspechy Stepných Kôz.

„V mnohých mestách sa v letných mesiacoch organizuje večerné inline korčuľovanie v sprievode hudby a policajtov len pre zábavu, pohyb a život. Je to možno bláznivé, no radi sa ho zúčastňujeme. Či by bol o takúto aktivitu záujem aj v Šali, to bohužiaľ neviem. Rád by som preto prostredníctvom tohto článku oslovil obyvateľov,“ upozorňuje Šaľanov na možnosť zorganizovania podobnej akcie hovorca klubu. (video je ilustračné a nezobrazuje pretekárov šalianskeho klubu)

Inšpirácie a vzory majú bohatý základ.** “Mojim vzorom sú korčuliari, ktorí sú lepší ako ja. Snažím sa im priblížiť alebo vyrovnať. Patria medzi nich napríklad Joe Mantia z USA, Jan Guadear z France alebo Severin Vidmer z Schweiz. Na druhej strane veľkým vzorom pre mňa sú ľudia skôr narodení päťdesiatnici , šesťdesiatnici, nazývam ich PÁNI korčuliari. Niektorí z nich jazdia stále moju ligu. Keď ich vidíte, poviete si – byť v ich veku v takejto fyzickej a psychickej forme, to stojí za uznanie. A ja si ich veľmi vážim,“** hovorí Marián.

[color=#cc0000]­[size=13]Nároč­ná príprava a chýbajúca podpora samospráv[/si­ze][/color]

Členovia klubu vychádzajú spolu veľmi dobre, všetci sú priatelia. Predsedom je Marián Belák a ostatní pretekári sú „polepení“ z viacerých miest. Klub totižto prešiel reštrukturalizáciou a odišlo pár silných členov. Niekedy je preto komplikované naplánovať spoločný tréning, riešia ho individuálne. „Veľmi potrebná je zimná príprava. Zahŕňa beh, posilňovňu, kardio tréningy, tréningovú dosku, spinning. Zvyšok sezóny trénujeme skoro každý deň so striedavým zameraním na techniku, výbušnosť, či vytrvalosť,“ približuje Marián náročnú cestu na stupne víťazov. „Neoddeliteľnou súčasťou prípravy je tréning v kopcoch. V našom regióne využívame Močenok. Občas odbehneme na dráhu do Taty v Maďarsku , kde je to zase o niečom inom,“ dopĺňa.

Obľúbenosť tohto športu sa neustále zvyšuje. Speed inline patrí v Kolumbii dokonca k národným športom. Stepné Kozy preto prekvapuje nečinnosť miest a obcí v oblasti rozvoja tohto športu. „Najväčším problémom je nechápavosť vodičov automobilov, keďže trénujeme na cestných komunikáciách. Prekvapuje nás nečinnosť samospráv, ktoré nevytvárajú vhodné podmienky, či už v rámci rekreačného alebo aktívneho športu. Radi by sme mali podobné možnosti, aké majú k dispozícii v blízkej Trnave na Slávii – asi 600 metrový ovál, ktorý je využívaný na 120% bežcami, cyklistami, korčuliarmi. Rodičia by potom mohli vypustiť svoje deti niekam, kde sa o ne nemusia strachovať,“ približuje i odvrátenú stránku fungovania klubu Marián. „Aj riešenie finančnej otázky, či už technického zabezpečenia, alebo účasti na pretekoch, je hlavne v réžii jednotlivých pretekárov a závisí aj od sponzorských príspevkov. Za tie sme vďační a chcel by som touto cestou našim sponzorom poďakovať.“

Podpora najbližšieho okolia a blízkych im nechýba. Všetci im držia palce, a vychádzajú čo najviac v ústrety. Fanklub zatiaľ vytvorený nebol. Stepné Kozy odkazujú obyvateľom mesta a záujemcom o tento krásny šport: „Ak má niekto záujem vstúpiť do nášho klubu, dvere má otvorené. Vieme poradiť ohľadne korčuľovania, podučiť technike a stráviť príjemný čas pri skvelom relaxe. Týmto by sme chceli aj apelovať na ľudí „Športujte, robte niečo pre seba, nikdy nie je neskoro začať!“ Šaliansky klub ani v náročných podmienkach nestráca svoje počiatočné nadšenie. Držíme im palce a veríme, že budúcnosť inline v našom meste bude mať zelenú vo všetkých smeroch.

Viac informácií o Stepných Kozách a kontakty na členov nájdete na [link=http://www­.stepnekozy.sk/]o­ficiálnej stránke klubu[/link].

Autor: Daniela Škradová

stepne_kozy
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM