Veronika Zeiselová Rôzne

Ihrisko na sídlisku Novomeského: Práce obnovia po zime už tento mesiac

Zima pomaly končí a s príchodom prvých slnečných lúčov je tu aj pokračovanie prác na ihrisku pre deti na sídlisku Novomeského. To ešte v minulom roku začalo budovať Občianske združenie Novomeského. A my vieme, čo plánujú už onedlho!

Ilustračný obrázok k článku Ihrisko na sídlisku Novomeského: Práce obnovia po zime už tento mesiac
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Tri mladé šalianske rodiny, ktoré s podporou susedov a sponzorov budujú nové detské ihrisko, po zime obnovia práce na projekte. Potom, ako koncom októbra minulého roka pre nepriaznivé počasie symbolicky stavbu zazimovali, tento mesiac plánujú zorganizovať prvú jarnú brigádu. Nadviaže na sériu viacerých aktivít, ktorým sa združenie venovalo uplynulé štyri mesiace.

Práce budú čoskoro pokračovať

„Zimu máme o chvíľku za sebou, preto je čas pokračovať v realizácii nášho sna,“ hovorí Rastislav Gabera, predseda občianskeho združenia Novomeského v Šali. „Známe slovenské príslovie hovorí, že komu sa nelení, tomu sa zelení. Preto sme aj my počas zimy nespali a zamerali sa na rôzne práce. Hľadali sme finančnú podporu, zapojili sme sa do diskusie o participatívnom rozpočte, dohodli sme vytvorenie tabule s prevádzkovým poriadkom a sponzormi na ihrisko a v spolupráci s iným partnerom sme získali materiál na nové lavičky, ktorých konštrukcia je pripravená na inštaláciu,“ pokračuje.

Ako ďalej pokračoval, začalo sa rokovať aj o ďalších prvkoch ihriska so spoločnosťou, ktorá zabezpečila dodávku a montáž už nainštalovaných prvkov. Predmetom spoločných debát sú šmykľavky a lezecké steny, ktoré by mali obohatiť ihrisko o ďalšie aktivity pre deti. „Momentálne tiež čakáme na rozhodnutie krajských poslancov vo veci získania podpory z dvoch predložených projektov. A v neposlednom rade, tento mesiac sme nominovali náš projekt na rôzne nadácie a výzvy,“ opisuje zoznam prác predseda združenia Gabera, ktoré svoju ideu postaviť novú zónu predstavilo zhruba pred rokom. Za sedem mesiacov sa im podarilo vybudovať časť detského ihriska.

Ihrisko môžu rodičia s deťmi využívať aj teraz

Hoci je stavba nového detského ihriska oficiálne pozastavená, rodičia s deťmi môžu v súčasnosti v prípade priaznivého počasia využívať priestory a vybavenie ihriska. Využiť sa dajú štyri retiazkové hojdačky, veža so šmykľavkou, pružinová a prevažovacia hojdačka. V obmedzenom režime sú dva valy, ktoré vznikli z vykopanej zeminy. Združenie chce na ne po získaní ďalších finančných prostriedkov pridať spomínané šmykľavky a lezecké steny. Jarné brigády preto plánuje využiť na úpravu valov. „Cieľom je nielen zatraktívniť danú lokalitu na sídlisku, ale najmä vylepšiť možnosti trávenia voľného času u detí a mládeže,“ hovorí o zámere výstavby Gabera.

Vedľa novovybudovaného detského ihriska je aj betónové ihrisko v nevyhovujúcom stave. Združenie sa ani po zime nerozhodlo, či sa pokúsi obnoviť aj to. Okrem výstavby zóny je ďalším cieľom združenia aj podpora voľnočasových aktivít detí a mládeže v meste. Členovia združenia odpracovali spolu so susedmi, rodinou a známymi na výstavbe doteraz vyše 250 dobrovoľníckych hodín. Všetci dobrovoľníci pracovali na projekte doteraz bez nároku na odmenu.

Zdroj: Občianske združenie Novomeského
Foto: Občianske združenie Novomeského – vizualizácia ihriska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM