Peter Sýkora Rôzne

Holanďania chcú stavať skleníky na 400 hektároch v katastri Šale a Močenku

Holandská spoločnosť Energy Plant BV predstavila Mestskému zastupiteľstvu v Šali projekt výstavby skleníkov na pestovanie kvetov a paradajok. Projekt za 300 – 400 miliónov eur by mal zamestnať 2000 ľudí.

Ing. Pieter Scheele, ktorý je iniciátor projektu, informovali o dôvodoch, pre ktoré si vybrali práve lokalitu v okolí akciovej spoločnosti Duslo Šaľa. „Chceme využiť geotermálne zdroje, ktoré sú v tejto lokalite. Sú tu tiež podzemné zásobárne vody, do ktorých chceme v lete odvádzať prebytočné teplo zo skleníkov. V zime bude táto voda skleníky vykurovať. Z chemičky Duslo Šaľa chceme tiež odoberať oxid uhličitý, ktorý podporuje fotosyntézu rastlín a odpadové teplo. Je tu tiež dostatok pracovnej sily, dostatok vody na zavlažovanie a táto oblasť má od nepamäti poľnohospodársky charakter.“

Spoločnosť Energy Plant BV, ktorá spolupracuje so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) chce zabezpečiť príchod investorov z Holandska, ktorí budú projekt realizovať. Od samospráv chcú pomoc pri odkúpení alebo prenájme pozemkov a zmenu územného plánu.

Prípravná fáza bude prebiehať do mája tohto roka. V roku 2011 a 2012 by mala prebiehať výstavba a realizácia projektu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM