Zlatica Gregorová Iné športy

Hendikepovaní športovci mali turnaj: Otestovali nové kolkárske dráhy

Po tom, čo mesto zreparovalo interiér šalianskeho športoviska, konal sa tu turnaj. Súťažilo v ňom takmer 30 nevidiacich a slabozrakých kolkárov.

Ilustračný obrázok k článku Hendikepovaní športovci mali turnaj: Otestovali nové kolkárske dráhy
Foto: Zlatica Gregorová

Počas 6. ročníka tohto turnaja, ktorý sa konal 22. októbra 2017 v šalianskej kolkárni, išlo o to nielen si spoločne zašportovať, ale sa aj zabaviť. Úspešní súťažiaci, pochádzajúci z rozličných časti našej krajiny, po absolvovaní turnaja získali ocenenia. A najmä prekonali sami seba.

Pravidlá na mieru

Podľa Slovenskej asociácie zrakovo postihnutých športovcov sú kolky jedným z najobľúbenejších športov pre zrakovo postihnutých ľudí. Ako SAZP informuje na svojej stránke: „…zrakovo postihnutí kolkári majú určité výnimky oproti bežným pravidlám kolkov. Všetky hody sú zásadne do plného počtu kolkov. Najobľúbenejšou disciplínou sa stala súťaž na 100 hodov. Športovec sa samostatne orientuje podľa náhodzovej dosky, ktorá smeruje presne na stred štvorca kolkov na konci dráhy.“

Zvíťazili všetci

Účastníci šalianskeho turnaja mali štyri kategórie B1, B2, B3 a B4 od najväčšieho B1 po najmenší B4 hendikep. Muži aj ženy akéhokoľvek veku tak patrili medzi prvých testovacích hráčov novej kolkárskej dráhy, kolkov i gúľ.

Ako informuje hovorkyňa mesta Šaľa, Erika Kollerová, vzhľadom na rozdielne miery zrakového postihnutia sa „mužom v kategórii B1 sa pripočíta 25% bodov, ženám 30%. Ženám v skupine B4 sa prirátajú už len 2% a dokonca mužom sa odrátajú 3% z bodov. Najúspešnejším kolkárom dňa sa stal Štefan Kubaš z Vrútok, „nahádzal“ 634 bodov. Dámy sa ale nedali zahanbiť, Anna Strížová z kategórie B3, ktorá hrala za šintavských kolkárov, získala v súťaži až 682 bodov. Ceny si prevzali z rúk Martiny Čižmárikovej z Mestského úradu v Šali.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM