Peter Štrbo Hádzaná

Hádzaná: Proti Taliankam sa presadili aj hráčky Šale

Slovenky v kvalifikácii ME 2012 s prvým triumfom, v Salerne zdolali Talianky 25:19. V najcennejšom drese sa predstavili aj hádzanárky HK Slovan Duslo Šaľa. Trochtová s Pilekovou sa presadili aj strelecky.

Až v 3. kole kvalifikácie majstrovstiev Európy 2012 sa slovenské hádzanárky v 6. skupine dočkali prvého bodového zisku. Po vysokých prehrách s Dánkami a Chorvátkami v stredu v talianskom Salerne zdolali domáce hráčky 25:19 a udržali si teoretickú nádej na postup. Už v nedeľu odohrajú zverenky trénera Petra Sabadku s reprezentáciou z Apeninského polostrova druhý duel, v 4. kole ich o 18.00 privítajú v Hlohovci. Sabadka nominoval aj hráčky Dusla Šaľa – brankárku Túrociovú, pivotku Trochtovú a krídlo Pilekovú. V talianskom Salerne sa strelecky presadili obe naše hráčky v poli. Pileková skórovala trikrát, Trochtová pridala dva presné zásahy.

[size=14]Tali­ansko – Slovensko 19:25 (9:12)[/size] Zostava a góly SR: Z. Školková, Túrociová, Súlovská – Trochtová 2, Kovaličková, Wollingerová 1, Stuparičová 3, Súkenníková 1, Pileková 3, Blažeková, A. Tóthová 10/3, Dubajová 2, Drotárová, Rajnohová, Košíková, Michnová 3 Vylúčenia: 3:3, 7m hody: 0 – 3/3, rozhodcovia: Florescuová, Dutová (obe Rum.), 1000 divákov.

Zhrnutie: Za nervózny začiatok zaplatili Slovenky dvojgólovým mankom, no rýchlo sa otriasli a otočili skóre vo svoj prospech (5:2). Na domáce platila vysunutá slovenská obrana so Stuparičovou na hrote. Sľubný rozbeh sa v 8. minúte ale zabrzdil a ďalších takmer osem minút sa hráčky v červených dresoch nedokázali presadiť. Hrala sa rýchla hádzaná a na oboch stranách plodili tímy veľa chýb, no o najväčšie kiksy sa staralo rumunské rozhodcovské duo – prevažne v neprospech Sloveniek. Talianky už v 11. minúte vyrovnali a dostali sa aj do vedenia (6:5), no po trháku a zakončení Stuparičovej po dlhom čase opäť hostky viedli (8:7). Záver polčasu vyšiel výborne Sabadkovej družine, ktorá odskočila aj zásluhou niekoľkých pohotových zákrokov Zuzany Školkovej na rozdiel štyroch gólov (8:12) a hoci domáce tesne pred prestávkou trochu skorigovali, po obrátke nezachytili skvelý nástup Sloveniek a taliansky tréner musel už po štyroch minútach brať oddychový čas za stavu 9:16. Pred záverečnou štvrťhodinou viedli po deviatom góle Tóthovej hosťujúce hráčky už o osem (20:12), Talianky sa síce na chvíľu dotiahli na rozdiel piatich presných striel, no prvému Sabadkovmu kvalifikačnému víťazstvu pri seniorskom kormidle už nezabránili.

Tréner SR Peter Sabadka: „Dievčatá chcem pochváliť za úsilie a chuť zabojovať o víťazstvo. Odohrali sme dobrý zápas a stále tvrdím, že pred Talianskom treba mať rešpekt, lebo aj ony veľmi chceli vyhrať. Samozrejme, že sme sa nevyhli najmä v prvom polčase nevynúteným chybám, no hrali sme disciplinovane v obrannej fáze a keď sme začali premieňať, odskočili sme na viac gólov. Mrzí ma zranenie Wollingerovej, ktorá si už v úvode podvrtla členok a uvidíme, čo povie röntgen.“

Tabuľka 6. skupiny:

1. Chorvátsko 3 3 0 0 95:57 6
2. Dánsko 3 2 0 1 82:67 4
3. Slovensko 3 1 0 2 72:89 2
4. Taliansko 3 0 0 3 56:92 0

Zdroj: TASR + autor

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM