Peter Štrbo Iné športy

Galantský kolkársky maratón s účasťou Šaľanov

Deviati kolkári zo Šale štartovali cez víkend na tradičnom galantskom kolkárskom maratóne a okrem toho Šaľa úspešne zvládla aj druholigový súboj v Pobedime.

GA24 – Galantský kolkársky maratón písal cez víkend už svoje šieste pokračovanie. V minulom roku sa toto výnimočné podujatie zapísalo do Guinessovej knihy rekordov ako „Najväčší kolkársky turnaj na svete“ a tento rok sa mohli kolkári pokúsiť o svetový rekord znovu, nebyť obmedzenia v počte prihlásených súťažiacich (viac ako stovku súťažiacich museli organizátori odmietnuť). V Galante napokon štartovalo až 164 kolkárov zo Slovenska, Čiech i Maďarska a opäť tam nechýbali ani kolkári zo Šale, štartovalo ich tam 9, menovite Matej Klement, Štefan Klement, Ján Gerhát, Karol Tóth, Branislav Bol, Peter Devát, Nikola Mazúchová, Mikuláš Szalai a Rozália Szomolaiová. Kolkársky maratón trval neuveriteľných 37 hodín, 54 minút a 11 sekúnd a 164 súťažiacich zvalilo celkovo 71 231 kolkov. Najmladšou účastníčkou turnaja bola práve pretekárka zo Šale, 13-ročná Nikola Mazúchová. Podujatie rok za rokom získava stále väčšiu popularitu. (zdroj: kolky-galanta.sk)

II.liga Šaľa odohrala 15.kolo na dráhach Pobedimu a diváci boli svedkami kvalitných výkonov na oboch stranách. V úvode nastúpili proti sebe dvojice Baboš/Uváčik a Jamrich/Vajer. Duel nášho Baboša s Uváčikom dopadol lepšie pre domáceho hráča, ktorý zvíťazil na troch dráhach a získal bod pre Pobedim, i keď celkový rozdiel v počte zvalených kolov nebol taký markantný (563/559). Aj v druhej dvojici to vyšlo lepšie domácemu Vajerovi, v tomto prípade to však bolo o niečo jednoznačnejšie víťazstvo, hráč Dusla Jamrich po druhej dráhe odovzdal „žezlo“ Klementovi a ten stihol pre Šaľu uchmatnúť jedinú dráhu, v úvode tak viedol Pobedim 2:0. Karta sa začala obracať v prostrednej časti zápasu. Náš Richard Tóth starší vyzval Sedláčka, ktorého v kvalitnom dueli zdolal až na základe vyššieho počtu zvalených kolov (590/562). Ešte vyrovnanejší duel zohrali Devát s domácim Dekanom, na dráhach sa opäť zrodila remíza 2:2 a o bode v prospech Šale tak opäť rozhodol vyšší počet zvalených kolkov na strane nášho pretekára (552/538). Pred záverečnými duelmi tak bolo stále všetko otvorené. Dvojica Gerhát (Šaľa)/Bango zohrala ďalší kvalitný duel s vyrovnaným priebehom a do tretice rozhodoval až vyšší počet zvalený kolkov. Našťastie, rovnako do tretice bol v tomto ukazovateli lepší náš kolkár Ján Gerhát (575/545). Fráza „to najlepšie na koniec“ sa potvrdila do bodky aj v tomto zápase, duel Šaľana Richarda Tótha mladšieho s Heskom kvalitou zaujal aj náročnejších fanúšikov tohto športu. Na oboch stranách „padli“ výkony zápasu, no viac radosti mal v závere reprezentant Šale R. Tóth ml., ktorý vďaka obdivuhodnému výkonu 617 zvalených kolov získal pre Šaľu štvrtý bod a spolu s dvomi pomocnými bodmi za celkový rozdiel v počte zvalených kolkov zdolali naši kolkári domáci Pobedim 6 :2 (3404:3344).

[size=14]KK Pobedim – TJ Slovan Šaľa 2 :6 (3344:3404)[/size] R.Tóth ml. 617, R.Tóth st. 590, Gerhát 575, Baboš 559, Devát 552, Jamrich/Klemen­t 511

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM