Peter Štrbo Futbal

FUTBAL: Proti Bielorusku aj štyri Šalianky

V nominácii trénera futbalovej reprezentácie žien Zsolta Pakuszu na kvalifikačný zápas ME 2013 s Bieloruskom, ktorý Slovenky odohrajú v sobotu 19. novembra v Senci, sú aj štyri futbalistky Šale, El Dahaibiová, Vojteková, Kolenová a Rybárová.

V doterajšom priebehu bojov o šampionát, ktorý sa uskutoční vo Švédsku, nazbierali štyri body. Po bezgólovej remíze na Ukrajine zdolali doma Estónsko 3:1, keď zvládli nevďačnú úlohu favoritiek a otočili stav stretnutia z 0:1. „Po poslednej kvalifikácii, ktorá pre nás nedopadla podľa predstáv, sme v marci tohto roka začali prípravu na kvalifikáciu ME 2013. Gro reprezentácie zostalo nezmenené, aj keď pribudli nejaké nové tváre. Chceli sme hráčky motivovať, aby brali nový cyklus ako ich životnú šancu presadiť sa. Mužstvo je v ideálnom futbalovom veku a na výkonnostnej úrovni, keď podľa môjho názoru môže pomýšľať na úspech. Jeho kostra sa vykryštalizovala a z hľadiska psychickej pohody nám veľmi pomohol prípravný zápas s Nigériou, ktorá štartovala na posledných majstrovstvách sveta. Hralo sa v rakúskom Eugendorfe v ťažkých podmienkach, ihrisko za silného dažďa nebolo optimálne. Po prvom polčase sme prehrávali 0:2, ale hráčky si uvedomili, že zápas nie je stratený. Podarilo sa nám vyrovnať na 2:2 a nakoniec sa týmto výsledkom stretnutie aj skončilo. Myslím si, že toto naštartovalo našu víťaznú sériu,“ zhrnul Z. Pakusza fázu budovania svojho tímu na kvalifikáciu ME 2013. V testovacom období po spomínanom júnovom súboji s Nigériou nasledovali tri víťazné ťaženia výborne hrajúcich Sloveniek – proti Slovinsku (3:1), Česku (1:0) a Rakúsku (4:0).

Súboj s Rakúšankami, ktorý bol generálkou na kvalifikáciu, vlial do radov slovenskej reprezentácie dôvod na optimizmus. Hernú pohodu potvrdili Slovenky na pôde Ukrajiny, kde s favorizovaným družstvom remizovali 0:0, ba dokonca siahali po všetkých bodoch:// „Pred zápasom by sme remízu brali všetkými desiatimi, ale po ňom som cítil, že sme mohli dosiahnuť viac,“// povedal Pakusza. Podľa neho bola dvojica favoritov na postup daná pred začiatkom kvalifikácie – najlepšie tímy majú Fínsko a Ukrajina. „Nás žrebovali zo štvrtého koša, čiže papierovo sú pred nami ešte Bielorusky. Verím, že v ďalšom priebehu potrápime silnejšie družstvá. Bude to vyrovnaná skupina, lebo Fínsko vymenilo družstvo od posledných ME a zostali v ňom v podstate len dve hráčky. Ukrajina sa zo začiatku troška hľadá, takže uvidíme, čo prinesú jednotlivé zápasy,“ dodal Pakusza. Najbližšiemu súperovi majú Slovenky čo vracať: „S Bieloruskom sme v minulej kvalifikácii dvakrát prehrali a blížiaci sa zápas vnímame ako možnosť odvety. Je to posledný zápas v roku, tešíme sa na neho a chceme ukázať, že sme od tých dvoch prehier spravili veľký kus práce,“ uzavrel reprezentačný lodivod, v minulosti pohybujúci sa aj na futsalovej scéne. Nás môže tešiť, že za svoje výkony v drese FK Slovan Duslo Šaľa si nomináciu vyslúžili až štyri naše futbalistky.

nominácia SR na zápas kvalifikácie ME 2013 s Bieloruskom (19. novembra v Senci):

brankárky: Lucia El Dahaibiová (Slovan Duslo Šaľa), Mária Korenčiová (Slovan Bratislava) obrankyne: Lenka Mravíková, Katarína Pračková (obe Slovan), Monika Matysová (Spratzern), Jana Vojteková, Eva Kolenová (obe Šaľa), Alexandra Bíróová (Neulengbach), Lucia Šušková (Žilina) stredopoliarky: Veronika Rybárová (Šaľa), Dominika Škorvánková, Veronika Klechová (obe Slovan), Lucia Ondrušová (Sparta Praha) útočníčky: Ivana Bojdová (Racibórz), Lucia Haršányová, Dana Fecková (obe Slovan), Nikoleta Rybanská (Topoľčany), Diana Bartovičová (Slovácko)

**tabuľka 5. skupiny: **

1. Ukrajina 2 1 1 0 4:1 4 2. SLOVENSKO 2 1 1 0 3:1 4 3. Fínsko 1 1 0 0 6:0 3 4. Bielorusko 1 1 0 0 2:1 3 5. Estónsko 4 0 0 4 3:15 0

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM