Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO: Výstava k vzniku reformácie, ktorá prezradí mnoho tajomstiev

Začiatkom septembra 2017 sa v Štátnom archíve v Nitre, pracovisku Šaľa konala medzinárodná konferencia. Teraz tam vystavujú rôzne zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Výstava k vzniku reformácie, ktorá prezradí mnoho tajomstiev
Foto: Zlatica Gregorová

Ústredným motívom konferencie bol Vplyv reformácie na vývoj regiónu. Uskutočnila sa pri príležitosti 500. výročia začiatku reformácie. Výstavu zorganizovali okrem pracovníkov šalianskeho archívu aj členovia Spoločnosti Petra Pázmánya v Šali.

500. výročie

„Reformácia výrazne zasiahla do života obyvateľov Uhorska už v prvej polovici 16. storočia. K rýchlemu rozšíreniu myšlienok na obnovu cirkvi napomohli najmä hospodárske a spoločenské pomery v krajine. Lutherove a Kalvinove myšlienky našli odozvu najmä vo vysokých vrstvách spoločnosti, najmä vo vysokých vrstvách spoločnosti, spočiatku aj na kráľovskom dvore,"uvádza sa v bulletine k výstave.

Viac archívov spoločne

Táto historická udalosť sa bezprostredne dotýkala aj nášho mesta Šaľa. Počas konferencie tu boli nainštalovaná výstava, ktorú si budete môcť pozrieť do júla 2018. Približujeme vám ju v našej FOTOGALÉRII. Do prezentácie výstavy sa zapojili viaceré archívy. Tie poskytli potrebné materiály, kvôli komplexnosti aj obsiahlosti. Vo výstave môžete uvidieť množstvo vzácnych dokumentov, listín a fotografií z Archívu reformovanej cirkvi v Pápe, Archívu evanjelickej cirkvi v Budapešti, Maďarského krajinského archívu, či z depozitu Slovenskej národnej knižnice v Martine. Finančne výstavu zastrešilo Mesto Šaľa.

Mesto aj obce nášho okresu

Návštevníci uvidia exponáty zo Šale, Tešedíkova, Diakoviec, Žihárca, Vlčian a pod. Teda sú tu zastúpené aj obce nášho šalianskeho okresu. Bonbónikom pre návštevníkov výstavy v priestoroch archívu bude sprístupnenie 95 Lutherových téz z roku 1517. Ich zverejnenie predstavovalo dôležitý okamih v histórii reformácie.

FOTO: Výstava k vzniku reformácie, ktorá prezradí mnoho tajomstiev
28
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM