Zlatica Gregorová Rôzne

FOTO, V Šali sa rozhýbali nožnice: Aktivisti pracovali pri kostole

S príchodom jari si členovia dvoch šalianskych združení povedali, že je čas vyjsť do ulíc. Zorganizovali jarnú brigádu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, V Šali sa rozhýbali nožnice: Aktivisti pracovali pri kostole
Foto: Zlatica Gregorová

Nabrúsili nožnice a vytiahli aj vedierka, aby sa i tentoraz spoločne postarali o tú ich zeleň. Členovia OZ Petra Bošňáka ako aj Šaľa – Tvoje mesto môžu byť ostatným obyvateľom žiarivým príkladom vo svojich aktivitách. Čistota a príjemné prostredie im leží na srdci už dlhé roky. V Šali už dali dokopy množstvo ľudí, ktorí sa starajú nielen o svoju záhradu, ale pomáhajú aj na verejných priestranstvách. Ak potrebujú čokoľvek zabezpečiť, pomocnú ruku im podáva šalianska radnica. Nedávno sa vybrali pred kostol Sv. Margity Antiochijskej, aby dali mat suchému lístiu a rozliezajúcej sa burine. Pridáte sa aj vy?

Dlhoročná starostlivosť

„Už dlhé roky, odkedy bol na Námestí sv. Trojice vysadený kvetinový záhon, kde vidíte naozaj množstvo a rôzne druhy rastlín a kvetín sa pravidelne o to stará OZ Petra Bošňáka spolu s OZ Šaľa – Tvoje mesto. Začína pomaličky sezóna a tak znova to ideme dať do poriadku. Naša staroslivosť spočíva najmä vo vytrhaní burín, ktoré už aj teraz začínajú rásť ako aj vyzbieranie popadaného lístia, "prezradil nám predseda OZ Šaľa – Tvoje mesto, zároveň mestský aj krajský poslanec Róbert Andráši, ktorý sa ihneď aj pustil do roboty. Ako sme sa od poslanca ďalej dozvedeli, oploteným kvetinkám chcú pomôcť takým spôsobom, že časť trvaliek presadia na svoje sídliská. Brigády sa zúčastnili aj obyvatelia ulíc, ktorí rastliny presadia.

Ostrihajú trávy

Ako nám prezradila aj predsedkyňa OZ Petra Bošňáka a mestská poslankyňa Gabriela Lacková, opäť sa členovia združení rozhodli, zorganizovať takúto akciu na revitalizáciu parčíka pri kostole: „Dali sme sa do práce, chceme ostrihať suché rastliny aj trávy, pozbierať smeti. Vieme aj to, že mesto chystá veľké upratovanie, ale tu si dávame záležať, aby to bolo upravené odborne a dávame sii poradiť aj od architektky.“ Brigádnikom je, podľa ich slov, nápomocná Gabriela Braníková z Mestského úradu v Šali, čo sa týka zabezpečenia odvozu smetí a pod. Ak bude potrebné, členovia združení brigády zopakujú a pomôžu aj inde.

Pridáte sa?

„Na základe dobrej spolupráce s pánom Miroslavom Políčkom sme sa dohodli, že budeme upozorňovať na miesta, kde vidíme, že tam treba pomôcť. Chceli by sme vyzvať aj iných obyvateľov Šale, aby sa pripojili pri vlastných domoch a firmách pripojili k okrášľovaniu mesta. Dokonca sme vymysleli aj Okrášľovací diplom ako morálne ocenenie svojej práce,“ uviedla Gabriela Lacková. Obyvateľom mesta, ktorí sa do zveľadenia mesta zapoja a budú chcieť ešte viac skrášliť svoje okolie stromom, či kvetmi, bude mesto ešte viac nápomocné a prihliadne sa na ich zásluhy.

Generálne upratovanie

Do revitalizačných prác sa zapojí aj samotné mesto. Šalianska radnica totiž chystá veľké upratovanie. Viac o ňom povedal primátor mesta Šaľa, Jozef Belický: „V tomto roku sme pripravení na to, že urobíme generálne upratovanie v tomto meste. Chceme osloviť menšie firmy, jednak našich dodávateľov iných prác, tých, ktoré sa podieľajú na úprave verejných priestranstiev, s tým, aby sme urobili plán na vyupratovanie všetkých častí tohto mesta. Nebudú to len pozbieranie smeti ale aj odstránenie rôznych pozostatkov, kde niekde trčí železo od prašiaku, inde zase roxorová tyč, to všetko musí zmiznúť z mesta.“ Ako primátor dodal, všetky úseky budú následne kontrolovať.

FOTO, V Šali sa rozhýbali nožnice: Aktivisti pracovali pri kostole
14
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM