Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO: V domčeku je nová výstava, uvidíte zaujímavé exponáty

Klasickou súčasťou väčšiny stavieb je už tradične tehla. Pálená, či nepálená, každá má svoje plusy a mínusy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V domčeku je nová výstava, uvidíte zaujímavé exponáty
Foto: Zlatica Gregorová

I napriek moderným materiálom ostáva roky – rokúce osvedčeným stavebným prvkom. Svojím vzhľadom a vlastnosťami totiž vytvára to, čo žiaden iný stavebný prvok nedokáže. Vizuálne pripomína a aj udržiava teplo domova…

Milovníci starých tehál

Tehlárstvo vzniklo už veľmi dávno. V našich končinách sa dedilo z pokolenia na pokolenie, venovali sa mu prevažne muži po celé stáročia. Tehliarstvo bolo významné remeslo. Bolo žiadané v každej dobe a v súčasnosti tomu nie je inak. Vyrabané z hliny sa sušia na slnku alebo vypaľujú v špeciálnych peciach. Spojovacím materiálom je najčastejšie malta.

Ľudia z tehál nielen stavajú domy, ale slúžia im aj ako dekoratívny prvok v interiéri domu alebo budovy. V tom prípade vynikne ich jednoduchý, hrejivý pôvab. Možno viete, možno nie, existujú tehly, takzvane osignované. Teda označené. Práve rôzne značenia doviedli viacerých milovníkov starého remesla k tomu, aby sa mu začali naplno venovať. Vznikajú tak súkromné zbierky tehál a dokonca existuje aj združenie, kde sa svojimi úlovkami môžete popýšiť, prípadne získať ďalšiu do svojej zbierky.

Tehlové špecialitky

Jednou zbierkou sa môžete potešiť v priestoroch Domu ľudového bývania v Šali. Vystavujú zberatelia z okolia Šale. Lektorka Veronika nám k výstave povedala: „Vystavených je 29 tehál pálených a jedna nepálená. Každá z nich nesie symbol, kolok, znak. Obyčajne sú to monogramy, alebo aj celé slová. Sú tu aj mená významných priemyselníkov,“ približuje lektorka. Nemenej častým zjavom je, že na staručkých tehlách bývajú aj zvieracie odtlačky. Ako sa na ne dostali? „Áno, perličkou sú tehly s odtlačkami zvieracích – psích labiek. Tešia sa im najmä deti. Pravdepodobne na ne skočili v procese sušenia tehly,“ prezrádza Veronika.

Výstavu tehál si budete môcť pozrieť do konca augusta 2017 v priestoroch Domu ľudového bývania.

V domčeku je nová výstava : Uvidíte zaujímavé exponáty
23
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM