Zlatica Gregorová Kultúra

FOTO: Šaľa si užila netradičné prehliadky, nočné zážitky aj v obľúbenom domčeku

Pracovníci múzeí a galérií na Slovensku ale i za hranicami oslávili svoj sviatok. Na svoje si prišli aj návštevníci Domu ľudového bývania.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Šaľa si užila netradičné prehliadky, nočné zážitky aj v obľúbenom domčeku
Foto: Zlatica Gregorová

Počas uplynulého víkendu zorganizovali pracovníci Ponitrianskeho múzea v Nitre a Domu ľudového bývania, ako pobočky nitrianskeho múzea podujatie Noc múzeí a galérií. Pripojili sa tak k oslave Medzinárodného dňa múzeí.

18. máj Medzinárodný deň múzeí

V sobotné poludnie 20. mája 2017 otvoril domček so slamenou strechou v Šali svoje brány. Od obeda skoro do polnoci bol prístupný verejnosti. Každý si v tento deň mohol dosýta poprezerať útroby ojedinelého historického objektu v centre mesta. A podozvedať sa čokoľvek, čo ho zaujímalo. V tento deň a noc mali všetky artefakty v ňom svoje zvláštne kúzlo a neopakovateľnú atmosféru. Ako povedala lektorka Veronika, obdivovateľov počas celého dňa bolo naozaj dosť. V sobotu otvorili aj výstavu obrazov Gabriela Szentiványiho, ktoré boli súčasťou prehliadky.

Prehliadka aj hudobné vystúpenia

Interiér z prvej polovice 19. storočia bol súčasťou prehliadky. Návštevníci mohli vidieť komplexné zariadené bývanie, od pitvora, cez prednú izbu a unikátnu čiernu kuchyňu až po skladové priestory. To všetko bolo k dispozícii do 23.00 hod. Popoludní od 17.00 hod. sa už pripravovali deti, malí hudobníci v zložení – speváčka, gitaristi a klávesák – žiaci Martina Krajmera. Spoločne spustili známe piesne, ktoré si spolu s nimi zaspievalo i prítomné publikum. Vystúpenie doplnil Gabriel Krajmer hrou na akordeón.

Nádvorie domčeka tak opäť ožilo spevom a vravou. Dozvedeli sme sa, že už onedlho sa tam opäť udeje niečo zaujímavé.

Konala sa Noc múzeí a galérií: Netradičná nočná prehliadka v domčeku
9
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM