Zlatica Gregorová Rôzne

Foto, Deň Zeme oslávili v Šali a v okolí: Obyvatelia pracovali aj sa zabavili

Každoročne si v našej krajine zjari pripomíname, aká dôležitá je pre nás príroda. Pôda, ktorú obrábame, zeleň, ktorá nám prináša radosť aj úžitok. Tomu všetko sa dostáva zvýšenej pozornosti.

Ilustračný obrázok k článku Foto, Deň Zeme oslávili v Šali a v okolí: Obyvatelia pracovali aj sa zabavili
Zdroj: Róbert Andráši

Nepochybnou súčasťou životného kolobehu je aj voda, stromy a lesy, to všetko je to, čo dotvára náš život a nevyhnutne nás dopĺňa. I kvôli tomu si pripomíname 22. apríl. Práve počas tohto dňa oslavujeme našu Zem a pri tejto príležitosti sa koná mnoho EKO aktivít.

Nielenže obyvatelia miest a dedín dobrovoľne skrášlia svoje okolie, ale poukážu i na nevyhnutnosť vedome si životné prostredie chrániť. I v našom okrese sa udialo niekoľko podujatí v rámci sviatočného dňa.

Zelenšie mesto

V Šali sa rozhodli svoje mesto ešte viac osviežiť a zazelenať. Najlepší spôsob, ako to dosiahnuť, je vysadiť kríčky či stromčeky. V piatok 20. apríla 2018 malí Šaľania z materských škôl vysadili spoločne s primátorom mesta Šaľa Jozefom Belickým i prednostkou Mestského úradu Šaľa Janou Nitrayovou, referentkou životného prostredia na MsÚ v Šali Gabrielou Braníkovou a ostatnými zamestnancami mesta, borovicu.

Ako informovala hovorkyňa Mesta Šaľa, Erika Kollerová, deti z vetvičiek, šišiek aj konárikov stromov vytvorili umelecké diela. Naaranžované boli na ploche povedľa šalianskeho kulturáku. Odmenou im boli farbičky, ktoré im budú pripomínať tohtoročnú oslavu Dňa Zeme. Listnaté aj ihličnaté stromy – lipy a borovice pribudli aj do ďalších kútov nášho mesta a to na Dolnú ulicu, na ul. P. Pázmánya, na detské ihrisko na Rímskej ul. a k COV do Veče.

Pridalo sa aj občianske združenie

K EKO aktivitám sa pridávajú už tradične aj členovia OZ Šaľa – Tvoje mesto. Aj teraz usilovne čistili zanedbané brehy Váhu po neporiadnych spoluobčanoch. V sobotu 21. apríla 2018 sa stretli pri bývalom Hepaji. „Čistenia brehov Váhu sa zúčastnilo v sobotu 31 ľudí na oboch brehoch Váhu. Rybársky zväz tam mal členov, ktorí zabezpečili aj odvoz odpadu. Boli tam aj členovia OZ Vodné športy. Prišla riaditeľka MŠ 8. mája a každoročne chodí aj Zita Zaťková so žiakmi prvého stupňa v ZŠ Ľ. Štúra spolu s rodičmi. Po čistení brehov Váhu sme sa stretli v OZ miniBODKA, kde nás už čakal uvarený guláš,“ prezradil nám predseda OZ Šaľa – Tvoje mesto Róbert Andráši.

Krajší Trnovec nad Váhom aj Močenok

Aj Obec Trnovec nad Váhom v spolupráci s členmi komisií pri obecnom zastupiteľstve zorganizovali akciu „Vyčistime si svoju obec“. Usporiadali ho pri príležitosti Dňa Zeme. V sobotu 21. apríla 2018 sa stretli obyvatelia, aby pomohli. „Prišlo nám veľa ľudí, z každého miestneho združenia pár členov. Takže sme tu mali hasičov, rybárov, poľovníkov, futbalistov zamestnancov obecného úradu aj deti. Celkovo prišlo asi 70 dobrovoľníkov,“ povedala pre náš portál kultúrna referentka OcÚ Trnovec nad Váhom Iveta Mesárošová.

Vlani tu začali s peknou myšlienkou. Ako nám Iveta Mesárošová prezradila, vysadili vtedy aj jeden strom a to céder. Povedali si, že pri príležitosti tohto sviatku tak urobia každoročne. Tento rok padla voľba na Lipu malolistú, ktorú inšpiratívne, vysadili na Lipovej ulici. Ako kultúrna referentka Iveta Mesárošová dodala, veľmi ju potešilo, že čiernych skládok v ich dedine ubúda a pokiaľ v minulosti s nimi mali veľké problémy, teraz je ich citeľne menej.

Poľovníci pomáhali

Poľovnícke združenie Zálesie a obec Močenok usporiadali Obecný deň Zeme. Ten sa konal už 7. apríla 2018, kedy sa zišli obyvatelia dediny, ktorým záleží na svojom okolí. Ako obec informovala, najväčší problém miestni majú s nezodpovednými obyvateľmi, ktorí odhadzujú odpad popri cestách a na rôzne iné miesta, nevhodné na skladisko odpadu. Potešiteľné bolo, že ekoaktivistov sa zišlo oproti vlaňajšku viac, avšak, odpadu neubúda a ľudia jednoducho stále nechápu zmysel vhadzovania odpadu do kontajnerov na to určených alebo na zberné dvory.

Spojiť príjemné s užitočným sa rozhodli i v Hájskom. S cieľom vyčistiť svoju dedinu vďaka jarnému upratovaniu vybehli do ulíc aj obyvatelia tejto obce. Urobili tak už 14. apríla 2018. Po dobre odvedenej práci na účastníkov akcie čakalo občerstvenie v miestnom kultúrnom dome.

Aj obyvatelia Hornej Kráľovej sa chytili príležitosti a usporiadali 4. jarné upratovanie. Konalo sa 7 apríla 2018 a vyčistili okolie. Spoločne si aj upiekli slaninu a uvarili guláš.

Foto, Deň Zeme oslávili aj v Šali: Obyvatelia pracovali aj sa zabavili
16
Galéria
Zdroj: Róbert Andráši
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM