Webnoviny - Rôzne

Firmy sa môžu zapojiť do dobrovoľníckych aktivít pre mestá

Dokáže sa spojiť 70 firiem a zapojiť 4 000 dobrovoľníkov spomedzi zamestnancov i verejnosti v prospech pomoci svojmu okoliu? Takúto výzvu si v roku 2011, ktorý je Európskym rokom dobrovoľníctva, dala skupina firiem Engage a Nadácia Pontis.

V Bratislave, Žiline, Košiciach a Galante zorganizujú 17. a 18. júna podujatie firemného dobrovoľníctva Naše Mesto 2011. Dobrovoľníci budú pomáhať na viac ako 200 rôznych miestach Slovenska. Firmy sa môžu na akciu prihlásiť do 21. apríla. Do toho istého dátumu môžu neziskovky navrhnúť dobrovoľnícke aktivity. „Ak pomáhame mestu, v ktorom žijeme, začneme pociťovať, že toto je náš domov a taký skrášlený je nám bližší. Takže robíme to vo veľkej miere aj pre seba,“ zdôraznila význam dobrovoľníctva premiérka Iveta Radičová na otváracom stretnutí k tohtoročnému podujatiu Naše Mesto.

Podujatie Naše Mesto je pokračovaním úspešných ročníkov dobrovoľníckych akcií Naša Bratislava, Naša Žilina a Naše Košice. Do 21. apríla môžu neziskové organizácie, školy, škôlky, voľnočasové zariadenia, ale aj samotní občania navrhnúť na www.darca.sk aktivity, do ktorých sa dobrovoľníci počas Nášho mesta zapoja. Okrem manuálnych zručností chcú organizátori využiť aj skúsenosti zamestnancov firiem v oblasti legislatívy, marketingu, počítačových či personálnych zručností a rozšíriť tak vzdelanie pracovníkov v neziskovkách. Na realizáciu aktivít a úhradu priamych nákladov môžu organizácie získať menší grant.// „Dobrovoľníctvo je v podstate najefektívnejšia forma teambuildingu alebo vytvárania solidarity v rámci pracovných tímov. Zároveň vám takáto aktivita ukáže, kto z vašich zamestnancov sa v práci na čo naozaj hodí,“// zdôvodnil hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský účasť jeho spoločnosti na dobrovoľníckych aktivitách.

Neziskovky aj firmy môžu do 21. apríla potvrdiť svoju účasť na Našom Meste vyplnením jednoduchej prihlášky. Všetky informácie o dobrovoľníckych aktivitách budú zverejnené na www.nasemesto.sk, cez ktorú sa budú dobrovoľníci aj prihlasovať. Prihlasovanie sa na konkrétne aktivity bude spustené od 16. mája. „Za štyri roky viac ako 5 000 nadšených zamestnancov zo 60 firiem skrášlilo dve hradné zrúcaniny, 100 parkov, takmer 60 ihrísk, päť útulkov pre bezdomovcov a dva útulky pre zvieratá. Hlavnou myšlienkou je pomôcť svojmu okoliu a sebe samým. Na jednom mieste pracujú vedľa seba v rovnakom tričku top manažéri aj radoví zamestnanci,“ zhodnotila uplynulé ročníky dobrovoľníckeho podujatia riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak. Tento rok chce nadácia do ulíc Bratislavy, Žiliny, Košíc, Galanty, ale aj ďalších miest, ktoré prejavia záujem, vytiahnuť aspoň štyritisíc dobrovoľníkov.

Foto: SITA/Jozef Jakubčo WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM